Gåfotbollen tar ett historiskt steg

I början av maj startade både Enskede IK och IFK Viksjö gåfotboll. Det blev succé och nu tar de två pionjärklubbarna nästa kliv och skapar fotbollshistoria. Den 26 september är det dags för den första gåfotbollsmatchen i Sverige. En buss med 55-plusare rullar då från Viksjövallen i Järfälla till Enskede IP.

  • Publicerad 10:41, 12 sep 2018

– Tänk vad coolt när spelarbussen kör in på idrottsplatsen och ut kliver ett gäng pensionärer för att spela match, säger Helena Nordlöf som håller i Enskede IK:s gåfotboll.

Enskede IK:s Helena Nordlöf såg gåfotboll på Mallorca och drog igång det i Enskede.

Hon fick idén när hon var på Mallorca i fjol och såg en turnering i walking fotboll för 55-plusare. Som namnet skvallrar om gäller det att gå – inte springa, då blir det frispark för motståndarlaget. Bollen får inte skjutas högre än en meter och tacklingar är inte tillåtna. Man får inte heller sätta sulan på bollen, fallolyckor ska helst undvikas.

Succé direkt i maj

Helena Nordlöf ville dra igång gåfotboll hemma och kontaktade Stockholmsidrotten och Svenska Fotbollförbundet.
Resultatet blev att både Enskede IK och IFK Viksjö i Järfälla kom igång i början av maj i år. Det är ingen överdrift att kalla det succé både norr och söder om stan.
IFK Viksjö kör sin gåfotboll på tisdagar klockan 14 och har haft 20–25 spelare varje vecka sedan premiären.

– Ja, det kommer någon ny varje vecka, och så har vi en stomme som är med varje gång och tycker att det är riktigt kul, säger Anneli Gigg som jobbar med pilotprojektet för IFK Viksjö.

Från premiären med IFK Viksjö i maj. Berit Kåhlin, med bollen, gjorde det historiska första målet på Viksjövallen. Foto: Pekka Pääkkö

Aningen fler kvinnor än män

Helena Nordlöf ger en liknande beskrivning av gåfotbollen på Enskede IP, på onsdagar klockan 10.
– Ja, vi har haft 30–35 varje vecka, med ett stort gäng som är med varje gång. Det är något fler kvinnor än män, säger hon.
Nu är det alltså dags för nästa steg – IFK Viksjös och Enskede IK:s gåfotbollslirare möts i Sveriges första gåfotbollsmatch på Enskede IP den 26 september.

”De är riktigt taggade”

– Det blir en herrmatch och en dammatch. Vi har precis gått ut med informationen här och intresset verkar vara stort. Ett lag har sju spelare på planen och det får vi garanterat ihop, både herr- och damlag, säger Anneli Gigg.

Gåfotbollspremiären på Enskede IP. Nu är det dags för premiärmatch. Foto: Anna Z Ek

– Hos oss har spelarna tjatat om att få spela match. Det är jättestort och de är riktigt taggade, säger Helena Nordlöf.
Sedan IFK Viksjö och Enskede IK kom igång har flera andra fått upp ögonen för gåfotboll.

Hoppas på fler lag – och en turnering

Tyresö FF kör igång i morgon, den 13 september och bland andra Solberga BK, IK Frej och Vallentuna Dam är på väg att starta egen gåfotboll.
– Vi i Enskede IK planerar att åka till Mallorca nästa år och vara med på en jättestor turnering där. Men vi hoppas att fler kommer igång här hemma, då kanske vi kan ha en egen turnering också, säger Helena Nordlöf.
Men en sak i taget. Först ska den historiska första svenska gåfotbollsmatchen på Enskede IP den 26 september.

Fakta

Stort i England och Danmark

Gåfotboll är stort i flera andra länder, bland annat i England och Danmark.
Den spelas i regel på 5-mannaplan med sju spelare per lag. Det är inte tillåtet att springa och inte att tackla. Även höjdbollar och sulfinter är förbjudna.
Först i Sverige var Enskede IK och IFK Viksjö som båda startade gåfotboll för 55-plusare i början av maj i år. Nu är flera andra klubbar i Stockholm på väg att komma igång.
Forskning från Danmark visar att gåfotboll är bra för hälsan och att den kan ha ännu bättre effekt än annan typ av motion, som exempelvis löpning eller promenader.

Visa merVisa mindre