Guldmedaljör. Gabriel Kern klättar under JSM i "lead" i Göteborg. Foto: Marcus Kern

Gabriel Kern klättrade sig till ett SM-guld

Järfällaklättraren tillika OS-löftet Gabriel Kern, 15, fortsätter att imponera. Nu senaste klättrade han hem ett guld under junior-SM. "Klättring är verkligen min passion", säger han.

  • Publicerad 09:34, 7 dec 2021

När man tävlar i ledklättring kan vad som helst hända, ett misstag kan göra så man trillar.

I somras träffade vi Gabriel Kern vid en träning vid Flatenbadet i södra Stockholm. Han berättade då att han har siktet inställt på OS 2024.

Och drömmer fortsätter. Nyligen klättrade han hem ett SM-guld.

– Jag är så glad och stolt! Klättring är verkligen min passion, min sport, mitt liv. Det känns fantastiskt att jag fick möjlighet att försvara guldet från förra året.

Tackar tränarna

Järfällasonen studerar nu på Stockholms Idrottsgymnasium och han säger att han har mycket att tacka sina tränare för medaljen. Han blev sjuk veckan innan tävlingen och var rädd för om han skulle vara i form, men trots några misstag under kvalet tog han sig hela vägen till final.

– I finalen kändes det som jag kunde slappna av och göra mitt bästa, och det lönade sig.

Hur var motståndet?

– Motståndet är alltid hårt, så det gäller att vara fokuserad och peppad att klättra så bra man bara kan under kvalet för att ha ett så bra utgångsläge i finalen.

Snäll sport

Han säger att man inom klättring inte ser varandra som rivaler, tvärtom hjälps man snarare åt och gläds åt varandras framgångar.

– Denna gång var det min, nästa kan det vara gång någon annans.

Förväntade du dig att vinna?

Absolut inte, när man tävlar i ledklättring kan vad som helst hända, ett misstag kan göra så att man trillar. Man har bara ett försök i finalen, så det gäller att vara fokuserad och försöka göra allt rätt, leden blir svårare och svårare ju högre upp man kommer.

Härnäst hoppas Gabriel på att tävla i flera SM-tävlingar runt om i Sverige och i Europa, beroende på hur pandemin utvecklar sig.

– Jag ser verkligen fram emot tävlingssäsongen 2022 och hoppas att det ska vara lite enklare och inte påverkas så mycket av covid-19.

OS-satsar. Gabriel Kern från Järfälla klättrar mot OS 2024. Foto: Erik Lejdelin

Tog guld i grenen lead

Inom klättring finns det tre huvudsakliga grenar: lead, bouldering och speed. Gabriel Kern tog guld i lead vilket innebär att klättraren ska ta sig så högt upp som möjligt via ledklättring. Lederna är då byggda av professionella ledbyggare.

Enligt OS-reglerna får klättrarna i kvalet en genomgång av hur leden är tänkt att klättras, i semifinal och final får de ingen förhandsinformation.

Källa: Klätterförbundet

Visa merVisa mindre