Gabriel Bremlers legogran blir tre meter hög. Den ska också utrustas med minst 100 kulor – självklart även de i lego.foto: Anna Z ek Foto: Anna Z Ek

Gabriel bygger stor gran i lego

En gigantisk gran i lego kommer att smycka Skärholmen centrum i jul. Legobyggaren och söderortsbon Gabriel Bremler presenterar därmed sitt högsta bygge hittills.

  • Publicerad 00:00, 18 nov 2014

Gabriel Bremler, 24, har inte många bitar kvar innan den tre meter höga granen är färdigbyggd.

Den 29 november ska den monteras upp i Skärholmen centrum. Besökare i alla åldrar kommer att få sätta ihop julgranskulor att dekorera den med.

– Minst 100 kulor ska det bli, i olika färger. De kommer också att vara gjorda av lego, säger Gabriel.

En stor banderoll ska sättas upp, med tydliga instruktioner om hur man gör. Dessutom blir det gissningstävling: Hur många legobitar är granen byggd av?

Gabriel Bremler är ingen gröngöling i legoland. Lokaltidningen Mitt i har även tidigare skrivit om mannen som sedan tre år tillbaka är professionell legobyggare på heltid. På hans cv finns redan modeller av Globen, Stockholms konserthus och Turning Torso. I den kombinerade bostaden och ateljén i Högdalen finns en lång tågperrong av lego där en tunnelbanevagn kan köras fram och tillbaka med handkonsol.

Julgranen är hans högsta legobygge hittills. I datorprogrammet Lego Digital Designer skissas modellen upp i 3D.

– Men programmet säger ingenting om hur fysiken fungerar. När man har hållit på ett tag får man en känsla för hur man ska bygga för att det ska hålla, säger Gabriel Bremler.

Det gäller att både få till det önskade utseendet och att få konstruktionen att hålla tekniskt, förklarar han.

– Många underskattar den kraft som håller ihop två bitar, så kallad ”clutch-power”. Plasten är otroligt stark och tål mycket. Men det finns gränser, och därför gäller det att bygga stabila inre strukturer för att få stora modeller att hålla.

För att orka hålla uppe den gigantiska granen används en julgransfot som väger 50 kilo. I sitt arbete använder Gabriel bara bitar som finns i Legos befintliga sortiment, men något sponsor­avtal dem emellan existerar inte.

Däremot har han sedan tidigare haft samarbeten med Skärholmen centrum. Förslaget om en jätte­gran kom från honom själv.

– De var väldigt entusiastiska. De har fått tycka till och komma med förslag på ändringar längs vägen, men i grund och botten är det här en design som jag själv har utarbetat.

Många underskattar den kraft som håller ihop två bitar, så kalladclutch-power.” Gabriel Bremler