Porslinsfabriken. Foto: Åsa Sommarström

G-studion om Porslinsfabriken: ”Utred vidare”

Låt allmänheten betala för Porslinsfabriken och starta en stiftelse mellan konstnärerna och Värmdö kommun. Det är Värmdökonstnärernas önskan efter Alliansens beslut om att sälja G-studion och Dekorhuset. 

  • Publicerad 08:57, 17 maj 2018

Efter månader av debatt och protester bland Värmdöbor så berättade Alliansen i slutet av april om sina intentioner att sälja G-studion och Dekorhuset. Det togs också upp på onsdagskvällens kommunfullmäktigemöte, där det beslutades att fullmäktige ska rösta om saken.

Konstnärerna har en annan idé om hur ateljéerna ska leva vidare, utan försäljning.

– Vi har presenterat idén om att bilda en stiftelse ihop med kommunen och crowd-funda ihop köpesumman, samt medel för renovering, säger Lisa Wallert, ordförande i konstnärsföreningen G-studion.

Lisa Wallert.

Idén har dock avfärdats av kommunen, då de anser det vara för riskabelt. Anledningen till försäljningen är, enligt Alliansen, att lokalerna behöver renoveras och att det är för dyrt att göra med skattepengar.

Stockholms stad har visat intresse

Men Lisa Wallert ger inte upp hoppet. Hon har flera idéer och menar att en statlig finansiering inte heller är omöjlig.

 Vi har krattat väg för en samverkansmodell med statlig finansiering och till att börja med lyckats få en stor statlig aktör att gå med på att skjuta till 1-2 miljoner per år. Flera statliga aktörer bedömer att det finns ett stort regionintresse för att ateljéerna bevaras så sannolikheten att få ytterligare statliga aktörer att skjuta till medel mycket stor, säger hon. 

Företrädaren för G-studion, med alla dess konstnärer, hade önskat att Värmdö kommun hade utrett att möjligheter noggrant.

– Men Värmdö kommun valde att inte utreda frågan vidare. Alliansens låsning vid försäljning kvarstår trots att vi har presenterat olika lösningar och nu börjar det verkligen brinna i knutarna, säger Lisa Wallert.