Första mötet. Så här såg det ut den 16 juni i matsalen på Örskolan. Samrådsmötet präglades av starka känslor och hätska ordväxlingar. En tjänsteman gjorde en anmälan till polisen efter att ha upplevt en hotfull situation. Foto: Alexander Kuronen

Fysiskt möte blev digitalt – byggmotståndare rasar

Byggplanerna för Örvallen fortsätter att röra upp känslor. Med kort varsel ändrades formen för det samrådsmöte som hölls i förra veckan.

  • Publicerad 16:56, 26 aug 2022

Som Mitt i tidigare har berättat gick det vilt till på det första samrådsmötet den 16 juni. Mitt i:s utsände fick bland annat höra hur exploateringsplanerna för Örvallen liknades vid ett "attentat".

– Det var en väldigt hätsk stämning med några personer som var agiterande och sade saker som jag tycker är helt oacceptabla, säger Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden.

Erfarenheterna fick staden att tänka om inför möte nummer två, som hölls den 16 augusti. Fyra dagar dessförinnan skrev staden på sin hemsida att mötesformen hade ändrats för att "kunna garantera säkerheten".

Örbor kritiska mot byggplaner

Anders Dahlgren är med i Nätverket Rädda Ör som är kritiska till byggplanerna. Inte blev de heller glada av beskedet att mötet skulle hållas digitalt i stället för fysiskt.

– Jag tyckte att det var skit, rent ut sagt, säger Dahlgren och syftar på både framförhållning och mötesform.

– Man utestänger en massa folk som inte har den här digitala kompetensen eller uppkopplingen. Det gör mig besviken på politikerna.

Anmälde till polisen

Stefan Bergström säger att han från tjänstemannahåll nåddes av "starka önskemål" om ett digitalt möte en vecka innan det ägde rum.

– En del var kritiska till konceptet till en början, men jämfört med första mötet var det betydligt fler som fick komma till tals.

Han poängterar att han har ett arbetsmiljöansvar som politiker.

– När en person tycker att det finns skäl att göra en polisanmälan, då tycker jag att det är ett allvarligt tecken.

Det var en av stadens tjänsteman som kontaktade polisen dagen efter det fysiska mötet i juni. Enligt uppgifterna i anmälan skrek en äldre man hotfullt och drämde en bunt kartor mot henne. Tre dagar efter att anmälan gjorts lade polisen ner brottsutredningen.

"Motiveringen är att det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts", skriver polisen i ett mejl till Mitt i.

"Ett svepskäl"

Anders Dahlgren tycker att det är olyckligt om någon har känt sig hotad. Själv upplevde han inte stämningen på det första mötet som hotfull. Men, säger han, projektet är stort och det är "klart att det ibland blir obekväma frågor".

– Om man kände sig hotad av säkerhetsskäl hade man kunnat ordna det andra mötet i stadshuset, där finns det säkerhet och ordningsvakter. Jag tror att det här var ett svepskäl för att slippa träffa medborgarna.

Så går det inte till här, enligt Stefan Bergström. Samtidigt, menar han, har alla mötesdeltagare ett ansvar.

– Jag upplever att tjänstemän och politiker är väldigt öppna för att samtala, lyssna och ta till sig synpunkter.

Det kan byggas på Örvallen

I planprogrammet för Råsta/Örvallen har staden tagit fram tre scenarier för hur mycket området ska förtätas.

Minimi: Cirka 42 bostäder i befintliga byggnader, idrottsanläggningar, dagvattendammar, pumpstation, gator, torg och park.

Medium: Som ovan plus ytterligare fyra nya kvarter med bostäder, verksamheter och service. Totalt cirka 402 bostäder.

Maximi: Ytterligare fem bostadskvarter, totalt 782 bostäder. Rackethallen flyttas.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så gick det för småpartierna i Sundbyberg

Nyheter De blev störst av de mindre Inget av de mindre partierna var särskilt nära att nå kommunfullmäktige. Det står klart när det slutliga valresultatet i Sundbyberg nu har presenterats.fredag 30/9 17:07

Så tacklar skolan högre matpriser

Nyheter Måltidschefen: "Svårt att sia" Priserna på livsmedel ökar och Sundbybergs stad följer marknaden varje dag för att hålla budgeten. "Vi är flexibla", säger Anette Appelgren, måltidschef.fredag 30/9 17:01

SL-buss beskjuten med flera skott

Nyheter Tiotal passagerare ombord Under natten mot fredagen blev en SL-buss i trafik träffad med flera skott. "Läskigt när sådant här kryper in i ens närområde" säger en butiksanställd i Hallonbergen centrum.fredag 30/9 7:28