Hatade och älskade. Att skjuta fyrverkerier på nyår brukar väcka debatt varje år. Viktigast enligt MSB:s fyrverkeriexpert Rolf Weinander är att följa instruktionerna. Foto: Mostphotos/Melker Dahlstrand

Fyrverkeriexperten: Tänk på det här på nyår

Färgsprakande explosioner, höga smällar och skålande bubbelglas. Nyårsafton är snart här och det innebär bland annat att fyrverkerierna poppar upp både i butiker och på himlen. Men det finns några saker som är viktiga att tänka på.

  • Publicerad 12:00, 30 dec 2021

Följ instruktionerna på fyrverkeripjäserna.

Ring klocka ring. Vid tolvslaget, natten mot 1 januari, firar vi in det nya året och tackar av det gamla med fyrverkerier. En tradition som funnits i många år men som väcker blandade känslor hos befolkningen. Det är en debatt som blivit hårdare de senaste åren menar Rolf Weinander, fyrverkeriexpert hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Det finns två tydliga läger, ett som är för fyrverkerier, och ett som är emot fyrverkerier. Tonen i debatten har blivit hårdare vilket är tråkigt och vi på MSB får många frågor om regler och förbud, säger han.

Mycket av klagomålen som kommer in handlar om att människor blir skrämda och störda av fyrverkerierna. Men det är ingenting MSB kan göra något åt berättar Rolf.

– När det gäller ordningsstörningar som det är i det här fallet ska man kontakta polisen, säger han.

Just nu finns inga planer på nya allmänna regler eller förbud berättar Rolf Weinander, vilket beror på att antalet skadade har minskat de senaste åren.

– Det är svårt att motivera mer förbud nu när situationen ser ut som den gör, säger han.

Hur jobbar ni med fyrverkerier?

– Vårt arbete går ut på att människor inte skadas fysiskt och att egendom inte skadas av bränder och explosioner. Vi arbetar olycksförebyggande där vi kan utfärda regler för att undvika person- och egendomsskador.

Välj folktomt område

Det finns bra ställen, och det finns dåliga ställen att skjuta raketer på. Rolf Weinander menar att ett öppen plats, utan stora träd, där det inte är så mycket folk är den bästa platsen att skjuta fyrverkerier på. Nära byggnader, stora folksamlingar och mitt inne i stan är platser som bör undvikas för skjutandet av fyrverkerier.

Vad är viktigt att tänka på?

– Läs och följ instruktionerna på fyrverkeripjäserna. Där står det vilket avstånd som gäller och hur länge ni ska vänta med att gå fram om inte raketen smällt av. Var nykter när ni skjuter era pjäser, två av orsakerna till olyckor är att man gör fel och är ouppmärksam.

Har du någon uppmaning inför nyår?

– Jag har en uppmaning till alla killar, gubbar och män där ute. Vi måste skärpa oss. Varje år är 80 procent av de som skadar sig killar, så vi har alla möjligheter att bli bättre.

– Och till alla, var försiktiga om ni ska skjuta fyrverkerier. Om alla skulle följa de enkla råden skulle vi knappt ha några olyckor.

Fyrverkeriernas historia

Fyrverkerier är kända sedan tidigt 1400-tal i Europa.

Krutet kom till Europa redan under 1200-talet, men tros ha uppfunnits i Kina långt innan dess, och det är där fyrverkerier härstammar från.

Olika fyrverkeripjäser:
Bomb
Fontän
Raket
Eldbägare
Tårta

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Detta gäller för fyrverkerianvändning

Åldersgräns för att köpa, inneha och använda pyrotekniska varor är 18 år.

Tillstånd krävs och söks hos polisen för att få avfyra fyrverkerier eller annan pyroteknik på en plats där det är risk för att människor, djur eller egendom skadas.

Flera kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får användas.

För den som ska sälja eller förvara fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor krävs handelstillstånd. Det ansöker man om hos kommunen.

Vanligen behövs det inte tillstånd för att skjuta fyrverkerier på nyår, men i till exempel tätorter kan det behövas.

Fyrvekererierna måste vara CE-märkta för att få säljas och det måste finnas en användarinstruktion som är på svenska.

Källa: Polisen/MSB

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Clownigt besök till Tureberg

Nyheter Föreställningen hålls på låtsasspråk. Den 15 augusti kommer clowntrion Trio Smack till Sollentuna för att bjuda på clownshow.fredag 5/8 15:49

Oväntade vinnarna av Gothia cup

Nyheter Vinnare. "Glädje och lättnad flödade i kroppen" När Sollentunalaget Maj FC startade 2019 var målet klart: vinna Gothia cup. Två år, en pandemi och många cuper senare är laget tillbaka i Sollentuna, med bucklan på hyllan.fredag 5/8 15:48

Halva flyktingkvoten snart fylld

Nyheter I augusti ska Sollentuna ha ordnat bostad åt 39 av 65 från Ukraina Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal ukrainska flyktingar som flytt från kriget. I Sollentuna hamnade antalet på 65 personer.torsdag 4/8 17:18