Förra veckan rapporterade Mitt i om hur Marie Truedsson, bildningsdirektör på Sundbybergs stad, skickat ut ett mejl till vårdnadshavare och uppmuntrade dem att inte skicka sina barn till fotbollsmatchen som skulle hållas mellan Internationella engelska skolan Kista respektive Sundbyberg. Detta efter en match på Sundbybergs IP den 2 september, som slutade med slagsmål och att en madrass sattes i brand.

Viss ordningsstörning

Caroline Westlund är lokalområdeschef på polisen i Solna, där Sundbyberg ingår. Hon berättar att båda lagen dök upp på fredagen och att det var viss ordningsstörning, men inte lika mycket som tidigare. Det avfyrades ett fyrverkeri mot en polisbil som var på plats och det har kommit en anmälan om misshandel, men ingen målsägande eller misstänkt finns.

Fåtal vårdnadshavare närvarande

I ett mejl till Mitt i berättar Marie Truedsson att meddelandet som skickades till vårdnadshavare inför matchen togs emot positivt.

https://www.mitti.se/nyheter/staden-vadjar-avrad-barnen-fran-att-ga-pa-fotbollsmatch/repvio!ASTQjDr8k8QTR0eWMSHwGA/

Gav mejlet önskad effekt?

– Vi hade gärna sett att fler vårdnadshavare hade besökt matchen och på det sättet hjälpt till i ansvaret för att stävja risken med situationen, skriver Marie Truedsson till Mitt i.

Marie Truedsson fortsätter:

– Anledningen till att vi valt att informera om matcherna är för att vi gjort en bedömning och ser risker för oroligheter och skadegörelse. Tyvärr så blev det även så i fredags och på plats fanns över 250 – 300 ungdomar och med endast ett fåtal vårdnadshavare närvarande.

Hade något kunnat göras annorlunda?

– Dessa matcher initieras av ungdomarna själva och tyvärr så är inte alla där för att spela match och ha trevligt. Tyvärr så är det väldigt svårt för oss att stävja och förhindra matcherna från staden då vi inte heller alltid vet när och var de sker. Det vi gör är att vi försöker arbeta förebyggande och också informera om och uppmana föräldrar till att närvara eller helt avråda från att medverka.

Fredagens händelser kommer att analyseras och sedan kommer kommunen återkomma till eventuella åtgärder och information. För tillfället vet kommunen inte heller om några fler matcher planeras.