Under fredagen hölls en match mellan Internationella engelska skolan Kista respektive Sundbyberg på Rissne IP. Foto: Direktpress

Fyrverkeri avfyrades mot polisbil vid Rissne IP

I fredags hölls det en fotbollsmatch mellan två gymnasieskolor på Rissne IP. Kommunen befarade stök, men ordningsstörningarna blev inte lika stora som under matchen på Sundbybergs IP den 2 september.

  • Publicerad 16:15, 19 sep 2022

Vi hade gärna sett att fler vårdnadshavare hade besökt matchen.

Förra veckan rapporterade Mitt i om hur Marie Truedsson, bildningsdirektör på Sundbybergs stad, skickat ut ett mejl till vårdnadshavare och uppmuntrade dem att inte skicka sina barn till fotbollsmatchen som skulle hållas mellan Internationella engelska skolan Kista respektive Sundbyberg. Detta efter en match på Sundbybergs IP den 2 september, som slutade med slagsmål och att en madrass sattes i brand.

Viss ordningsstörning

Caroline Westlund är lokalområdeschef på polisen i Solna, där Sundbyberg ingår. Hon berättar att båda lagen dök upp på fredagen och att det var viss ordningsstörning, men inte lika mycket som tidigare. Det avfyrades ett fyrverkeri mot en polisbil som var på plats och det har kommit en anmälan om misshandel, men ingen målsägande eller misstänkt finns.

Fåtal vårdnadshavare närvarande

I ett mejl till Mitt i berättar Marie Truedsson att meddelandet som skickades till vårdnadshavare inför matchen togs emot positivt.

Staden vädjar: Avråd barnen från att gå på fotbollsmatch

Gav mejlet önskad effekt?

– Vi hade gärna sett att fler vårdnadshavare hade besökt matchen och på det sättet hjälpt till i ansvaret för att stävja risken med situationen, skriver Marie Truedsson till Mitt i.

Marie Truedsson fortsätter:

– Anledningen till att vi valt att informera om matcherna är för att vi gjort en bedömning och ser risker för oroligheter och skadegörelse. Tyvärr så blev det även så i fredags och på plats fanns över 250 – 300 ungdomar och med endast ett fåtal vårdnadshavare närvarande.

Hade något kunnat göras annorlunda?

– Dessa matcher initieras av ungdomarna själva och tyvärr så är inte alla där för att spela match och ha trevligt. Tyvärr så är det väldigt svårt för oss att stävja och förhindra matcherna från staden då vi inte heller alltid vet när och var de sker. Det vi gör är att vi försöker arbeta förebyggande och också informera om och uppmana föräldrar till att närvara eller helt avråda från att medverka.

Fredagens händelser kommer att analyseras och sedan kommer kommunen återkomma till eventuella åtgärder och information. För tillfället vet kommunen inte heller om några fler matcher planeras.

Marie Truedsson berättar att vårdnadshavare uppskattar informationen. Foto: Sundbybergs stad

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så gick det för småpartierna i Sundbyberg

Nyheter De blev störst av de mindre Inget av de mindre partierna var särskilt nära att nå kommunfullmäktige. Det står klart när det slutliga valresultatet i Sundbyberg nu har presenterats.fredag 30/9 17:07

Så tacklar skolan högre matpriser

Nyheter Måltidschefen: "Svårt att sia" Priserna på livsmedel ökar och Sundbybergs stad följer marknaden varje dag för att hålla budgeten. "Vi är flexibla", säger Anette Appelgren, måltidschef.fredag 30/9 17:01

SL-buss beskjuten med flera skott

Nyheter Tiotal passagerare ombord Under natten mot fredagen blev en SL-buss i trafik träffad med flera skott. "Läskigt när sådant här kryper in i ens närområde" säger en butiksanställd i Hallonbergen centrum.fredag 30/9 7:28