Alarik von Hofsten i Fyrklövern. Foto: Chris Anderson

Fyrklövern kan vinna fint pris

Byggprojektet Fyrklövern i centrala Väsby kan få utmärkelsen Årets samhällsbyggare. Det är Fyrklöverns nyskapande sätt att få byggherrarna att tänka på kvalitet istället för pris som lyfts fram.

  • Publicerad 07:30, 14 maj 2016

– Det är väldigt roligt att Upplands Väsby uppmärksammas, säger projektledaren Alarik von Hofsten.

Han förklarar att det normala är att den byggherre som är beredd att betala mest för kommunens mark också är den som får bygga. Men det är en modell med många brister.

– För det första finns en risk att byggherrarna lovar mer än vad de klarar av och för det andra så har de ofta betalat ett lite för högt pris vilket gör att de senare skalar ner och resultatet blir enklare och mindre miljöanpassat, säger Alarik von Hofsten.

Men i projektet Fyrklövern har processen sett helt annorlunda ut. Här användes istället ett poängsystem.

Kommunen satte själv en prislapp som var lika för alla byggherrar. Men det tillkom också en lista på 54 saker som kommunen önskade se genomföras. För varje uppfyllt önskemål fick byggherrerna poäng och ju fler poäng desto större rabbat på priset.

– Det handlar om miljöhänsyn, trevliga uteplatser och andra saker som är viktiga. Det gör att byggherren kan prova saker som de annars inte skulle göra, säger Alarik von Hofsten.

Hur fick du idén?

– Dels inspirerades jag av Linköpings kommun som hade ett intressant anbudsförfarande, dels så var det ett problem när jag kom in i Fyrklövern att ingen byggherre ville sätta sin signatur på kontrakten trots att de tyckte att Fyrklövern var spännande och bra.

Alarik von Hofsten säger att han först inte förstod vilket intresse som poängsystemet skulle väcka i Byggsverige.

– Då hade vi nog inte kallat det för poängsystemet, säger Alarik von Hofsten och skrattar.

Samtidigt har den första detaljplanen för bostäder i Fyrklövern nu vunnit laga kraft. Byggstart dröjer dock till tredje kvartalet 2017.

– Först måste vi bygga infrastrukturen med gator, ledningar, vatten, avlopp och så vidare.

Fakta

Messingen vann 2012

Messingen i Upplands Väsby vann samma pris 2012.

Om Fyrkövern vinner avgörs på Stora samhällsgalan som hålls den 25 maj.

Fyrklövern tävlar mot Jack Jarshild, initiativtagare till arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen för utrikesfödda akademiker, och Green street light, ett system med laddningsplatser för elfordon via gatubelysningen, som Vattenfall och Askersund står bakom.

Visa merVisa mindre