Taggade. Victor Törnström, Erik Skoglund, Lucas Törnström och Viktor Skoglund från DSK tävlar för Sverige i Finnkampen. Foto: Stefan Källstigen

Fyra tvillingar från Danderyd tävlar om Finnkampens guld

Skoglund och Törnström (gånger två) från DSK tävlar för Sverige under Ungdomsfinnkampen på Stockholms stadion. Kvartetten är minst sagt peppade: "Allt kan hända på startlinjen".

  • Publicerad 16:59, 3 sep 2021

De skulle nästan kunna misstolkas som fyrlingar. Lika långa, ungefär lika gamla, och ett brinnande intresse för friidrott på det. Snart går de upp i tvekampen mot Finland.

I helgen, den 4-5 september, tävlar de för ungdomslandslaget i Finnkampen på Stockholms stadion.

– Det känns coolt. Det är första gången vi representerar Sverige, så det är speciellt, säger Victor Törnström.

– Och lite pirrigt. Men det ska bli riktigt kul, säger Lucas Törnström.

"Känns lite surrealistiskt"

Vi träffar de fyra vännerna, som annars tränar för Danderyds idrottsförening (DSK), på Scandic hotel där ungdomslandslaget hushålls under tävlingen. Tvillingarna Skoglund och Törnström är fyra bland totalt 72 tävlande ungdomar från Sverige.

Viktor och Erik Skoglund är också taggade.

– Det är lite surrealistiskt. Man har tänkt på det här länge, och nu är det dags. Det känns väldigt speciellt, säger Viktor Skoglund.

– Mitt mål i början på året var att satsa på SM, så att komma hit känns väldigt speciellt, tillägger brorsan Erik.

Totalt tävlar alla ungdomarna i 36 grenar. Victor Törnström ska tävla 300 meter häck, Lucas Törnström 200 meter sprint, Viktor Skoglund 800 meter och Erik Skoglund 400 meter sprint.

Vad blir utmaningen?

– Just nu känns det som man bara ser möjligheter. Jag har en bra bana, bana fyra, så jag kommer se hela alla hela vägen, så det känns bra, säger Lucas Törnström.

De två tvillingparen berättar att finländarna är duktiga. En särskilt spännande gren blir 400 meter sprint, när Erik Skoglund ska springa.

– Jag har den bästa tiden in i loppet, men det är tight till den som ligger tvåa och bakåt. Den bästa och sämsta är nära varandra tidsmässigt. Det blir tufft. Allt kan hända på startlinjen, säger Erik Skoglund.

Victor Törnström, Erik Skoglund, Lucas Törnström och Viktor Skoglund. Foto: Stefan Källstigen