Foto: Claudio Britos

Fyra röster om det viktiga kyrkovalet

Den 19 september är det kyrkoval och alla medlemmar över 16 år får rösta, men få personer väljer att gå till vallokalerna. Vi tog ett snack med Täbybor om hur de ser på situationen. Kommer de rösta och varför?

  • Publicerad 09:00, 15 sep 2021

Kurt Mattinson, 80, Näsbydahl. Foto: Claudio Britos

Kurt Mattinson, 80, Näsbydahl.

– Jag brukar alltid rösta i alla val och utnyttja min rätt att ta del av demokratin, så att jag inte kan skylla på någon annan sen. Jag tycker att det är synd att många lämnar kyrkan idag för många utnyttjar den till bröllop, begravning, och dop och de gör många bra saker och det ska vi inte slarva bort. Jag tror de måste göra kyrkan mer folklig än den är idag, med konserter och ungdomsverksamheter så som läger. Få bättre kontakt med folket.

Henning Lund, 36, Grindtorp. Foto: Claudio Britos

Henning Lund, 36, Grindtorp.

– Jag kommer att rösta, jag tycker man ska göra det när man kan. Men jag visste faktiskt inte att valet var nu. Jag tycker kyrkan gör mycket gott för den utsatta människan, därför är jag medlem. Men de är även stora markägare så jag hoppas de kan arbeta mer med ett hållbart skogsbruk.

De här ställer upp i kyrkovalet i Täby 2021

Arbetarpartiet- socialdemokraterna

Borgligt alternativ

Centerpartiet

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan

Sverigedemokraterna

Öppen Kyrka- en kyrka för alla

Visa merVisa mindre

Så kan du rösta

Täbys röstlokaler håller öppet från den 6 september till och med valdagen den 19 september. Man kan förtidsrösta i bland annat Tibble Kyrka, Näsbyparks kyrka och Lindgården.

Vill man poströsta går även det att lösa genom att höra av sig till sin församling.

För den som tänker rösta först den 19 september står det på röstkortet vilken vallokal man ska gå till.

I kyrkovalet avgörs vilka som ska styra Svenska kyrkan på församlings-, stifts- och nationell nivå. Den som är kyrkomedlem och Täbybo röstar således om kyrkofullmäktige i Täby församling, stiftsfullmäktige i Stockholms stift, samt kyrkomötet – kyrkans motsvarighet till riksdagen.

Läs mer på Svenska kyrkans hemsida

Visa merVisa mindre

Inger, 87 år, Täby. Foto: Claudio Britos

Inger, 87 år, Täby.

– Jag måste faktiskt erkänna att jag inte är så kunnig, igår pratade jag om att man inte har sett så mycket om kyrkovalet i år faktiskt. Men jag kommer att rösta, säger hon. Jag är medlem i Svenska kyrkan av gammal tradition, jag tycker det finns mycket gamla kyrkor som man ska bevara. Sen gör kyrkan mycket gott socialt med alla verksamheter som de håller i.

Alexander Fredriksson, 17, Vallatorp. Foto: Claudio Britos

Alexander Fredriksson, 17, Vallatorp.

– Jag visste inte att det var val. Ingen i min närhet snackar om det. Men jag är heller inte så insatt i Svenska kyrkan och går bara dit på dop och begravningar. Jag tror inte att jag kommer rösta. Det hade varit bra om vi pratade mer om det på samhällslektionerna.

Så gick det i valet 2017

I Täby församling var valdeltagandet för fyra år sedan 22,49 procent vilket var en höjning från 2013 då valdeltagandet låg på 13,30 procent.

Så gick det för partierna 2017:

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK)
38,6 procent / 14 mandat

Borgerligt alternativ (BorgA)
24,02 procent/ 8 mandat

Arbetarepartiet – Socialdemokraterna (S)
15,61 procent / 5 mandat

Centerpartiet (C)
8,26 procent/ 3 mandat

Sverigedemokraterna (SD)
7,23 procent/3 mandat

Öppen Kyrka- En kyrka för alla (ÖKA)
6,20 procent/ mandat 2

Visa merVisa mindre