Vårdgivaren menar att mänskliga faktorn ligger bakom. Foto: Mostphotos

Fyra personer förklarades döda – trots att de levde

Fyra personer har på kort tid förklarats döda – trots att de levde. Enligt patientnämnden har felaktiga dödsbevis ökat över tid.

  • Publicerad 14:48, 11 dec 2019

På kort tid har fyra personer anmälts avlidna i folkbokföringsregistret. Det i sig är inget konstigt – förutsatt att personerna faktiskt är döda. Men så var inte fallet.

– Patientnämnden finner det mycket allvarligt att patienter felaktigt dödförklaras. Det medför förstås avsevärda olägenheter och psykisk påverkan, även för de närstående, säger Marie Ljungberg Schött (M), som är patientnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Mänskliga faktorn bakom

De fyra berörda personer, tre kvinnor och en man, var fullt levande när en läkare utfärdade dödsbevis med patienternas personuppgifter. Tre av patienterna dödförklarades av en vårdcentral i Danderyd, den fjärde av en vårdcentral i Saltsjöbaden.

Vårdgivarna har erkänt att felaktiga personnummer skickats till Skatteverket och att olika journalsystem inte kommunicerat med varandra. De menar den mänskliga faktorn ligger bakom missförståndet.

– Vi ska inte glömma att det här riskerar att medföra olägenheter för närstående till den person som faktiskt har avlidit och för vilken det inte utfärdats ett dödsbevis, säger Marie Ljungberg Schött (M).

Fick hem brev om änkepension

De felaktiga dödsregistreringarna upptäckets då anhöriga inte längre kunde betala räkningar, när e-legitimationen slutade funka, när frun fick hem ett brev om änkepension och vid ett besök på vårdcentralen.

Samtliga fyra patienter blev lika chockade av upptäckten och har drabbats hårt av vårdcentralernas misstag. Både patienterna och deras anhöriga kommer nu få ersättning för de felaktiga dödsförklaringarna.

Ökat över tid

Med anledning av de felaktiga dödsfallen har patientnämnden i Region Stockholm har startat en utredning för att undersöka omfattningen av felaktigt utfärdade dödsbevis. Statistiken från Skatteverket visar att det skett en stadig ökning över tid.