LEVANDE DÖDA. Fyra patienter i Stockholm har felaktigt dödförklarats. Foto: Jannie Flodman

Fyra patienter dödförklarades – trots att de levde

Patientnämndens förvaltning i Stockholm har på senare tid tagit emot fyra anmälningar om att dödsbevis utfärdats för levande patienter. I ett av fallen fick en fru ett brev på posten med information om att hon skulle få änkepension.

  • Publicerad 14:47, 11 dec 2019

Patientnämndens förvaltning har på senare tid tagit emot fyra anmälningar gällande patienter som felaktigt registrerats som avlidna i folkbokföringsregistret. Detta på grund av att läkare utfärdat dödsbevis med patienternas personuppgifter.

Frågan ska diskuteras på vid patientnämndens möte nästa vecka för beslut om eventuella åtgärder. Bland annat att vårdgivare i Stockholm ska införa bättre dödsbevisrutiner.

– Patientnämnden finner det mycket allvarligt att patienter felaktigt dödförklaras. Det medför förstås avsevärda olägenheter och psykisk påverkan, även för de närstående, säger Marie Ljungberg Schött (M), som är patientnämndens ordförande.

Anledningen till att det inträffat är, enligt vårdgivarna, att namn blivit sammanblandade och att felaktiga personnummer har skickats in till Skatteverket. Även den mänskliga faktorn har spelat in.
 

Levde – men döda enligt folkbokföringen

Ärende 1

Anhöriga till en kvinna på ett vård- och omsorgsboende i Danderyd fick besked från banken att det inte längre gick att betala räkningar, eftersom kvinnan var dödförklarad.
Kvinnan själv, som alltså levde, hade ingen aning om att hon dödförklarats.

Ärende 2

En kvinna upptäckte att hennes e-legitimation slutat fungera och kontaktade därför sin bank. Hon fick då veta att hon var död och registread som avliden i folkbokföringsregistret.

Ärende 3

En svårt cancersjuk man blev felaktigt dödförklarad. Frun fick reda på det när ett brev skickades hem till henne med besked om hennes änkepension. Vidare gick det inte att logga in på mannens bankkonto. Även mannens bensinkort, som frun använde, slutade fungera.

Ärende 4

En kvinna som bodde på ett vård-och omsorgsboende i Saltsjöbaden besökte sin vårdcentral. I receptionen fick hon meddelande om att hon inte längre var vid liv, enligt folkbokföringen.
 

Visa merVisa mindre