Tidigare har väktare varit fast placerade på tre platser i Järfälla: Kallhäll, Viksjö och Söderhöjden.

Den nya satsningen innebär att tre fasta team blir två mobila, som beroende på lägesbilden kan dyka upp lite varstans i kommunen. Dessutom utökas antalet timmar med väktare från 20 till 53 per vecka.

Samtidigt införs ett trygghetsnummer som Järfällabor kan höra av sig till om de känner otrygghet. På så vis kommer väktarna att kunna åka ut på larm från medborgarna.

Vill få bort kriminaliteten

Satsningen med mobila väktare sträcker sig i nuläget till årsskiftet och utvärderas löpande.

– Hela målsättningen är ju att vi vill få bort kriminaliteten. Det ska vara väldigt jobbigt att vara kriminell i Järfälla, säger Emma Feldman (M).

Det löser man med två väktarbilar?

– Det är ett steg på vägen.

Häromveckan sattes även två övervakningskameror upp i Jakobsbergs centrum. Både den och väktarsatsningen ingår i det 77-punktsprogram för trygghet som kommunen beslutade om i mars förra året.

Ytterligare krafttag för tryggheten är att vänta i budgetförslaget för nästa år, enligt Emma Feldman.

– Det kommer att läggas en hel del resurser på förebyggande arbete, men sedan är det också övervakningskameror, väktare och ordningsvakter.

Fritidsgårdar efterfrågas

Att det inte räcker med mobila väktare för att åstadkomma trygghet är en åsikt som går igen bland flera som rör sig i Kallhäll denna onsdagseftermiddag. En av dem är den 34-årige läraren David Lobina.

– Om det hjälper vissa människor att känna sig tryggare är det positivt, säger han.

– Sedan tycker jag att det finns andra saker man skulle kunna göra i stället för att sätta in väktare. Det känns mer som att man försöker behandla symptom snarare än problemet.

David vill till exempel se fler fritidsgårdar.

– Det har varit mycket nedskärningar av sådana.