Cyklisterna riktar ett tack till markägarna, kommunen och alla som stött deras önskemål. Foto: Läsarbild Privat/Mats Beiming

Fyra miljoner till nya cykelvägen Täljö – Rydbo

I somras kom löftet och några veckor innan valet började den ta form. Nu väntas kommunen även besluta om finansieringen av den efterlängtade gång- och cykelvägen mellan Täljö och Rydbo.

  • Publicerad 17:04, 25 sep 2018

– Det är jätteroligt! Den betyder jättemycket, säger cyklisten Mats Beiming, en av de som drivit frågan om en cykelväg mellan Åkersberga och Täby.

– Vägen som fanns tidigare var skakig och gropig så att man cyklade sönder både växlar och däck. Då krävdes det att man hade en mountainbike. Nu duger vilken cykel som helst. Det är en rejäl förbättring av vägen.

Den betyder jättemycket

Mats Beiming, cyklist

I våras föreslog han och ett gäng andra inbitna cyklister att kommunen en gång för alla skulle bygga en cykelväg från Österåker till Arninge. Stötestenen var att den måste gå över privatägd mark. Många skrev på en namnsamling och politikerna var positiva. Och så i somras förklarade kommunalrådet Michaela Fletcher (M) att kommunen kommit överens med markägarna för den första halvan av den föreslagna vägen – mellan Täljö Station och Rydbo station.

Kostar fyra miljoner

Nu är kommunen på god väg att även formalisera finansieringen av det 3,4 kilometer långa vägbygget som började i somras. På kommunstyrelsens sammanträde igår (24/9) föreslogs kommunen avsätta fyra miljoner till den nya gång- och cykelvägen. Pengarna tas från ett vägprojekt på Margretelundsvägen/Söralidsvägen som ändå blivit försenat.

Hur ser ni på att ni bara fått gehör för den första etappen och inte hela vägen till Täby?

– Det är den del som verkligen gör sträckan kortare att cykla, vilket är viktigt för att fler ska vilja cykla. Det hade dessutom inneburit att man slapp en massa farliga korsningar. Vi ville komma hela vägen, och vi kom halvvägs.

Dragningen av vägen blev inte heller exakt som cykelentusiasterna föreslagit, och inte blev det asfalt heller.

Fint grus

– Det som sagts är att det blir grus, men med en kvalité så nära asfalt man kan komma. Slutsumman är att jag är tacksam att det faktiskt blivit av att vi kan ta oss mellan Åkersberga och Täby trafiksäkert. Det målet är uppnått. Det är faktiskt markägaren Douglas som ställt upp – och jag och många andra cyklister är tacksamma.

Mats och de andra initiativtagarna till vägen vill också tacka kommunen och alla som skrev på namninsamlingen.

Det är faktiskt markägaren Douglas som ställt upp

Så här fin är vägen nu (25/9), men Mats Beiming befarar att hästar kan trampa sönder den.

Negativt är däremot att även hästägare upptäckt den nyanlagda grusvägen. Redan en timme efter att den plattats ut kom det första ekipaget, säger Mats Beiming.

– Jag tycker det är tråkigt. Om det fortsätter kan det bli stora hål i vägen så att det inte går att cykla.