Fyra män lurade till sig 27 miljoner

Fyra män har dömts till fängelse för att ha lurat till sig 27 miljoner av Stockholms stad i samband med reparationerna av Söder­ledstunneln.

  • Publicerad 17:52, 17 aug 2014

2011 och 2012 reparerades Söderledstunneln. Det kostade skattebetalarna 288 miljoner.

Men det var drygt 27 miljoner för mycket. Det anser tingsrätten som har granskat fakturorna från entreprenören. Fakturor för arbete som aldrig utförts har hittats och fyra män dömdes i fredags.

Dessa fyra män var en projektledare vid trafikkontoret, den samordnande byggledaren, en representant för entreprenören och en representant för underentreprenören.

– Den samordnande byggledaren har skickat osanna fakturor till underentreprenören, som i sin tur skickat fakturor för arbete i tunneln till entreprenören. Det har bevisats att underentreprenören över huvud taget inte arbetat i tunneln. Men entreprenören har ändå betalat dessa osanna fakturor och dolt kostnaderna i sina fakturor till kommunen. Det har dock inte gått att utreda exakt vilka fakturor till kommunen som varit osanna, säger rättens ordförande Patrik Alm i en kommentar.

Alla fyra männen, som är i 50-årsåldern, har dömts till fängelse. Projektledaren har dömts till två och ett halvt år, medan byggledaren får fem år.

De två män som representerat entreprenören och underentreprenören döms till fängelse i tre och ett halvt respektive fyra år.

Projektledaren vid trafikkontoret anser sig vara helt oskyldig, enligt hans advokat Mattias Novak.

Fakturor för arbete som aldrig utförts har hittats.