Brottsplats. Det var den 17 juli som barnen skottskadades – en händelse som uppmärksammats i hela Sverige. Foto: Stefan Källstigen

Fyra män åtalas efter skotten i Visättra

En 25-årig man åtalas för skottet som träffade två barn i VIsättra i somras. Ytterligare tre män åtalades för brott i samband med händelsen. I dag inleds rättegången vid Södertörns tingsrätt.

  • Publicerad 07:00, 11 jan 2022

Det var en varm lördagskväll i juli som två små barn skottskadades i Visättra.

Ett antal unga män hade samlats på en innergård när det dök upp andra unga män. Enligt åtalet tillhör de olika grupperingar av det så kallade Flemingsbergsnätverket.

Ett bråk uppstod mellan de olika männen. Den åtalade 25-åringen ska ha använt ett vapen som tillhygge att slå med, när ett skott brann av.

Två små barn som var på väg till en lekplats med sin pappa träffades av kulan. Ett av barnen fick en genomgående skottskada i vaden, medan det andra barnet fick en ytlig skottskada.

Pappan bar hem sina barn där ett stort antal människor samlades utanför porten. Barnen fördes till traumaenheten på Karolinska i Solna.

Nio personer greps i samband med händelsen, men släpptes senare. Ingen av dem har åtalats. De fyra som nu har åtalats greps först senare.

Många vittnen

En flyktbil hittades på natten på Kvarnbergsvägen och polisen gjorde flera husrannsakningar.

Det fanns ett stort antal vittnen till händelsen och många har berättat för polisen om vad de sett.

Den 25-årige mannen är misstänkt för att ha avlossat skotten som träffade barnen. Mannen åtalas även för grovt vapenbrott, grovt vållande till kroppsskada och grov misshandel.

Han nekar till brott.

– Två oskyldiga barn blir träffade av en kula när de är utomhus och leker i närheten av där de bor. Även om skottet enligt mig inte var avsett att träffa någon av dem så är det helt oacceptabelt att personer som inte ska bära vapen ändå gör det och därmed utsätter andra människor för livsfara i sin vardag. Det är därför tillfredsställande att jag nu kan åtala den här mannen, som enligt min mening har orsakat barnen och familjen stort lidande både fysiskt och psykiskt, säger vice chefsåklagare Stefan Creutz vid Södertörns åklagarkammare, i ett uttalande.

Ytterligare tre män åtalas för brott som skett i samband med händelsen. Två av männen åtalas för grov misshandel och en för grovt vapenbrott.

Rättegången inleds den 11 januari.