Prisceremoni. Soley Aksöz Lithborn (t.v.) och Linda Ekstrand (t.h.) har precis delat ut förstapriset i kategorin digitalisering till Maria Simpson Sandfjord (mitten) från Sollentuna Musikklasser. Foto: Sollentuna kommun

Fyra lärare fick pris i ceremoni på The Factory

Vinnarna av Sollentuna Lärarpris 2020 är utsedda, och de som vann första pris fick på måndagen delta i en ceremoni på the Factory. Lärarpriset delas ut varje år i kategorierna hållbarhet, digitalisering och tillgänglighet, plus ett pris där eleverna själva har nominerat kandidater.

  • Publicerad 10:15, 27 apr 2021

På grund av pandemin var endast de fyra 1:a-pristagarna inbjudna till en liten ceremoni där de kom enskilt och firades i Makerzones lokaler i The Factory i Häggvik.

När de dök upp visste de bara att de var finalister, men så fick de besked om att de vunnit av utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) och utbildningskontorets förvaltningschef Linda Ekstrand som skötte om prisutdelningen.

– Jag är så otroligt stolt över våra fantastiska lärare. I mina ögon är alla nominerade vinnare eftersom den största vinsten ändå måste vara alla de fina ord och all den uppskattning och energi som ligger bakom varje enskild motivering, säger Linda Ekstrand.

1:a pris i kategorin digitalisering tog Maria Simpson Sandfjord från Sollentuna Musikklasser hem. Juryns motivering: ”Maria drivs av att hitta nya utmaningar i sin lärargärning, hon följer effekterna av sin undervisning och individanpassar mycket med hjälp av digitala verktyg. Maria är läraren som delar med sig av sin kunskap till kollegor vilket är mycket uppskattat.”

Karin Wijk Nilsson från Brageskolan vann i kategorin tillgänglighet. Ur juryns motivering: ”Karin är läraren som älskar att vara i klassrummet. Hon arbetar metodiskt med att utveckla tillgängligheten i undervisningen”.

I kategorin hållbarhet drog Barbara Schipperges från Vaxmoraskolan längsta strået. Ur juryns motivering: ”Barbara är läraren som genom ett stort engagemang för sina ämnen motiverar eleverna att lära sig mer. Hon vill att eleverna ska få med sig att även små förändringar i det lilla får effekt i det stora. Barbara skapar stort intresse för både stora som större komplexa samhällsfrågor”.

Och slutligen barn- och elevpriset som gick till Hiwa Ismail från Norrastrandskolan med nomineringen ”för att han är jättesnäll och bry sig om oss elever mer än vad han gör sig själv” och juryns motivering att ”Hiwa är läraren som genom sitt engagemang för eleverna visar att ALLA kan lyckas. Hiwa har ett genuint engagemang för sina elever och möter sina elever med respekt och intresse”.

Totalt kom 310 nomineringar in, för totalt 210 personer. Under hösten togs 20 finalister fram. De har intervjuats av Linda Ekstrand, Soley Aksöz Lithborn och skolcheferna som därefter har utsett de fyra vinnarna.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Nyheter Corona satte stopp för korona Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.fredag 23/7 16:29

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

Nyheter Sollentunabo debuterar i seniorlandslaget 22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering...fredag 23/7 14:42