Fyra frias för våldtäkt mot funktionsnedsatt

Fyra män var åtalade för att ha våldtagit en kvinna som har en mental funktionsnedsättning. Nu frias männen från alla misstankar. – För mig var det ingen överraskning, det var ett svårt bevisläge, säger åklagaren Liselotte Nilsson.

  • Publicerad 17:26, 20 aug 2018

Fyra män var åtalade för att ha våldtagit en kvinna med en mental funktionsnedsättning i Bromma.

De fyra männen har nu friats från misstankarna. Händelsen ska ha skett i början av maj och enligt kvinnan ska männen ha hållit fast henne och turats om att våldta henne.

Kvinnan är 18 år och hennes läkare har beskrivit att hennes intellektuella mognad motsvarar ett barns i fem-sexårsåldern.

Under lördagen den 5 maj träffade kvinnan en av de misstänka männen på t-centralen för första gången. När de stått och pratat ett tag tog de tunnelbanan ut i till Bromma, på vägen dit träffar de mannens tre vänner och de alla fem går hem till en av dem i Bromma.

Alla fem spenderade natten i mannens lägenhet. På söndagen återvänder kvinnan till gruppboendet där hon bor men efter en stund åker hon därifrån och kommer inte tillbaka förrän på måndagen den 7 maj. Hon berättar då för personalen på gruppboendet att hon blivit våldtagen.

Kvinnan hade skickat flera sms till mannen som bodde i lägenheten i Bromma under söndagen.

Kvinnan undersöktes på sjukhus under måndagen och det konstaterades att hon hade vissa skador.

Dna från en av männen hittades i kvinnans trosor

Alla fyra män nekar till brott. Två av de säger att de haft sex med kvinnan men att hon ville ha det frivilligt. En av männen säger att han inte haft sex med henne, den här mannens dna hittades senare i kvinnans trosor.

I sexualbrottmål gäller samma beviskrav som i alla andra typer av brottmål. Detta innebär att den tilltalades skuld ska vara ställd utom rimligt tvivel.

Man väljer att fria männen då tingsrätten anser att kvinnans uppgifter inte är tillräckligt starka.

Kvinnan berättar att hon blödde mycket efter övergreppet. I de trosor som hon hade på sig efter händelsen anträffades inte några spår av blod. Hon nekar även till att hon ska ha smsat en av männen dagen efter händelsen. Flera sådana sms har påträffats.

Åklagare Liselotte Nilsson är inte förvånad över domen. Hon kommer heller inte att överklaga den.

– För mig var det ingen överraskning, det var ett svårt bevisläge. Att hon frivilligt gått med på att ha sex, det kan jag inte motbevisa med det underlag jag har, säger Nilsson.

Händelsen inträffade före den 1 juli då samtyckeslagen trädde i kraft.