Precis som i mars samlade "frihetsrörelsen" en brokig skara människor. Foto: Sal Idriss / Byrd

Fyra får vite efter olaglig demonstration 1 maj

100-tals dök upp för att protestera mot coronarestriktioner, vaccin och en mängd andra saker. Nu har länsstyrelsen beslutat att bötfälla de fyra personer som de anser ha arrangerat demonstrationen.

  • Publicerad 09:15, 3 maj 2021

Det demonstrationståg som rörde sig från Norra Bantorget till Vasaparken var större än åtta personer. Så med stöd av den nya pandemilagen har länsstyrelsen beslutat att utdela ett vita om 30 000 kronor per person till de fyra arrangörerna av folksamlingen 1a maj, enligt uppgifter i Dagens Nyheter.

100-tals människor hade samlats för att protestera 1a maj Foto: Sal Idriss / Byrd

Samma personer dyker upp igen

En av dem är Filip Sjöström, mannen som låg bakom den uppmärksammande coronademonstrationen i mars i år och som är en ledande figur i den så kallade frihetsrörelsen som tycks samla människor som vill protestera mot coronarestriktioner, vaccinet men också mot andra upplevda fel och orättvisor.

– Vi anser att han är huvudarrangör och att de andra tre är medarrangörer av den här sammankomsten. Den bedömningen bygger dels från vår dialog med polisen, dels på att vi sett i sociala medier hur de uppmanat till att ses den 1 maj, säger länsstyrelsens tillsynsenhetschef Helena Remnerud till DN.

Arrangerade coronademonstration – familjen tar avstånd

Kläms åt ekonomiskt

Samme Fillip Sjöström får också ett löpande vite om 30 000 kronor. Det betyder att varje gång han ordnar en sammankomst med fler än åtta personer så bötfälls han.