Utanför sjuvåningshuset i Hässelby strand vittnar en hög med rasmassor om branden under valborgshelgen. Den rasade högst upp i huset och ett 20-tal enheter från räddningstjänsten ryckte ut.

Enligt socialtjänsten i Hässelby-Vällingby fick knappt hälften av de 30 lägenheterna akut evakueras samma natt. Dagen efter hade samtliga boende i huset, ett 70-tal personer, tvingats ut ur sina hem.

Familjer har fått akutboende

Fyra av hushållen saknade hemförsäkring. De måste nu själva införskaffa allt ifrån nya kläder till möbler vid behov.

– De har fått hjälp med akut boende från oss. Det är inget som dessa familjer ska behöva tänka på i ett sådant här skede, säger Fredrik Skoglund, chef för avdelningen vuxna på socialtjänsten i Hässelby-Vällingby.

I en grupp på sociala medier vädjar en pappa och hans familj om hjälp med boende.

– Är läget akut för någon är det bara att höra av sig till oss, understryker Fredrik Skoglund.

Skadebesiktning pågår

Polisen har gjort en teknisk undersökning efter branden, men det är fortfarande oklart vad som startade den. Enligt räddningstjänsten ska den dock troligen ha startat på en balkong och spridit sig upp till vinden.

Willhem genomför just nu en ingående skadebesiktning av huset.

– Vi uppskattar att folk som bott på dem fem första våningarna kan flytta tillbaka mellan 16 och 22 maj. På de två översta våningarna krävs dock omfattande renoveringar som kommer pågå i minst fyra månader. Vinden och taket kommer också att att behöva byggas om, det beräknas pågå i cirka sju månader, säger Madeleine Wetterström, kommunikationschef på Willhem.

Inga tomma lägenheter

Enligt en ny lag som klubbades av riksdagen i november 2021, och som trädde i kraft vid årskiftet, är hyresvärden skyldig att erbjuda en hyresgäst en annan lägenhet så fort en finns tillgänglig i det fall en lägenhet förstörts.

– Men alla våra lägenheter i Stockholm är uthyrda och lediga lägenheter finns tidigast om tre månader. Vi har har erbjudit våra hyresgäster lägenheter i Eskilstuna och Linköping, men för de flesta blir det säkert bara en tillfällig lösning, säger Madeleine Wetterström.

Har någon tackat ja att flytta till Eskilstuna eller Linköping?

Några överväger erbjudandet, men ingen har tackat ja ännu.

Den skyldige kan bli vräkt

Om en hyresgäst själv orsakat branden riskerar den att bli uppsagd och tvingas flytta. Hyresavtal har sagts upp tidigare efter att cigarettrökning eller levande ljus ansetts orsakat branden. Om någon utan försäkring dessutom orsakat branden kan personen tvingas betala stora skadestånd.

I hemförsäkringar är det i regel villkorat om evakueringsboende vid de fall en lägenhet eldhärjats svårt.