Legionella spreds från ett kyltorn i centrala Kista åtta smittades inom en radie av 2,6 km Foto: Mitt i

Fyra dog i legionellautbrott – utreds nu som brott

Fyra personer dog efter att legionella spridits i luften från ett kyltorn i Kista. Nu utreds legionellautbrottet av åklagare och rubriceras som grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och grovt miljöbrott.

 • Publicerad 17:00, 26 sep 2018

I våras avslöjade Mitt i Stockholm att ett luftburet legionellautbrott orsakat av ett kyltorn i Kista smittat åtta personer. Fyra av dem dog.

Mitt i kan nu berätta att det pågår en polisutredning om fallet, med brottsrubriceringar om grova brott.

Åklagare Helena Eckerrot Flodin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål leder utredningen.

– Händelsen utreds under rubricering grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada eller sjukdom och grovt miljöbrott.Utredningen pågår och vi jobbar under förundersökningssekretess, säger hon.

Därför kan Helena Eckerrot Flodin inte berätta om det finns någon misstänkt i nuläget eller om det inkommit några skadeståndsanspråk från anhöriga eller direkt drabbade.

Enligt polisen är det Stockholm stad som har gjort polisanmälan.

Smittan spreds via luften flera kilometer från kyltornet i Kista. Det visade sig också vara svårt att hitta smittkällan. Anledningen är att ingen vet hur många eller var kyltornen finns eftersom de inte är tillstånds- eller anmälningspliktiga och många gånger servar verksamheter eller fastigheter som inte får någon tillsyn av miljöförvaltningen.

Anhöriga och direkt drabbade av legionellautbrottet visste inte, förrän Mitt i:s granskning, att de varit en del av ett utbrott.

Parallellt med polisens brottsutredning pågår en utredning på Miljö– och energidepartementet om eventuell anmälningsplikt för kyltorn, som startade efter att Mitt i granskat händelsen.

Fakta

Detta har hänt

 1. Förra sommaren smittades åtta personer av legionella. Fyra av dem dog.
 2. De smittade var utspridda geografiskt – i Kista, Tensta, Rinkeby och Sollentuna. Därför dröjde det innan myndigheterna förstod att de var smittade av samma källa.
  Först efter sjätte fallet informerades vården om det pågående legionellautbrottet. Efter det smittades ytterligare två personer – båda överlevde.
 3. Samtidigt sökte man med ljus och lykta efter smittkällan. De smittade hade inte rört sig på samma platser. Man började förstå att smittan var luftburen.
 4. Ändå valde myndigheterna att inte varna allmänheten – för att inte ”skrämma upp en hel stadsdel”.
 5. Den 9 oktober hittades smittkällan – ett kyltorn på ett tak i Kista. Kyltorn används för att kyla till exempel industrier och köpcentran. En del av kylvattnet förångas och sprids för vinden.
 6. Kyltornet i Kista stängdes av och sanerades – men det finns hundratals andra kyltorn i Stockholm. Under sökandet hittades ytterligare ett kyltorn med legionella. ”Sannolikt finns det fler” säger Charlotte Larsson, miljöinspektör.
 7. Nu ska alla stadens kyltorn kartläggas så att smittspårningen går snabbare nästa gång.
 8. Detta är det dödligaste legionellautbrottet i svensk historia. Men allmänheten fick aldrig veta vad som hade hänt. Inte förrän Mitt i:s reporter Johanna Edström grävde bland kommunala handlingarna.
 9. Först vägrade ansvariga svara på hur det hade gått för de smittade. Sen gjorde de helt om och berättade som det var.
 10. ”Flera har dött, det kunde kanske jag också ha gjort. Varför berättade ingen att smittan spreds?” undrar Hans som smittades. Det berättar han i en intervju med Mitt i.
 11. Efter Mitt i:s gräv har frågan lyfts till regeringen som utreder eventuell anmälningsplikt för kyltorn med krav på egenkontroll.
Visa merVisa mindre