Åtta smittades och fyra dog när ett legionellautbrott tystades ner. Foto: Anna Z Ek

Fyra dog i legionella – nu åtalas vd för bristande kontroll

Sommaren 2017 smittades åtta personer av legionella. Fyra av dem dog. Nu åtalas vd:n för det företag som ansvarade för kyltornet som spred smittan för bland annat vållande till annans död.

  • Publicerad 14:04, 28 jan 2020

Hela skandalen på två minuter (film från april 2018).


Det var i april 2018 som Mitt i Stockholm kunde avslöja att fyra personer hade dött efter att de hade smittats av legionella.

Smittan spreds via luften från ett kyltorn i Kista och de smittade patienterna bodde i Kista men även i de intilliggande områdena Rinkeby, Tensta och Sollentuna. Totalt smittades åtta personer.

Vd åtalas för grovt vållande till annans död

Nu har vd:n för företaget som ansvarade för skötseln av kyltornet som spred smittan åtalats vid Solna tingsrätt. Han står anklagad för två fall av  grovt vållande till annans död, två fall av grovt vållande till kroppsskada, och grovt miljöbrott.

Enligt åtalet ska företaget inte utfört de kontroller och provtagningar i kyltornet som de bör göra och åklagaren hävdar att det är på grund av den eftersatta skötseln av kyltornet som legionellabakterierna kunde växa fram och sedan spridas till allmänheten.

Mitt i Stockholm söker både åklagare i fallet och den åtalade mannens advokat. 

Fakta

Turerna i legionellautbrottet 2017

1

Sommaren 2017 smittades åtta personer av legionella. Fyra av dem dog.

De smittade var utspridda geografiskt – i Kista, Tensta, Rinkeby och Sollentuna. Därför dröjde det innan myndigheterna förstod att de var smittade av samma källa.

2

Först efter sjätte fallet informerades vården om det pågående legionellautbrottet. Efter det smittades ytterligare två personer – båda överlevde.

Samtidigt sökte man med ljus och lykta efter smittkällan. De smittade hade inte rört sig på samma platser. Man började förstå att smittan var luftburen.

Ändå valde myndigheterna att inte varna allmänheten – för att inte ”skrämma upp en hel stadsdel”.

3

Den 9 oktober hittades smittkällan – ett kyltorn på ett tak i Kista. Kyltorn används för att kyla till exempel industrier och köpcentrum. En del av kylvattnet förångas och sprids för vinden.

Kyltornet i Kista stängdes av och sanerades – men det finns hundratals andra kyltorn i Stockholm. Under sökandet hittades ytterligare ett kyltorn med legionella. ”Sannolikt finns det fler” säger Charlotte Larsson, miljöinspektör.

4

Efter händelsen kartlades stadens kyltorn så att smittspårningen ska gå snabbare nästa gång.

Det var det dödligaste legionellautbrottet i svensk historia. Men allmänheten fick aldrig veta vad som hade hänt. Inte förrän Mitt i:s reporter Johanna Edström grävde bland kommunala handlingarna.

5

Först vägrade ansvariga svara på hur det hade gått för de smittade. Sen gjorde de helt om och berättade som det var.

”Flera har dött, det kunde kanske jag också ha gjort. Varför berättade ingen att smittan spreds?” undrar Hans som smittades i en intervju med Mitt i.

Efter Mitt i:s avslöjande har frågan lyfts till regeringen som utreder eventuell anmälningsplikt för kyltorn med krav på egenkontroll.


Här finns våra artiklar om legionellautbrottet:

mitti.se/legionella

Visa merVisa mindre