Frias. De som drabbades av smittan bodde i Kista, Rinkeby, Tensta och Sollentuna. Foto: Mitt i

Fyra dog – dom i legionella-målet

Sommaren 2017 avled fyra personer i norra Stockholm som ska ha smittats av legionella från ett kylsystem i Kista. Tidigare i år åtalades vd:n för företaget som ansvarade för skötseln av kyltornen. Nu frias han från anklagelserna.

  • Publicerad 10:33, 18 nov 2020

I april 2018 kunde Mitt i avslöja att fyra personer dött efter att under sommaren 2017 ha smittats av luftburen legionella, som ska ha spridits från ett kylsystem på ett tak i Kista.

– Av åtta smittade så avled fyra personer, majoriteten av dem hade riskfaktorer för svårare sjukdom så som hög ålder och rökning, sa Per Follin, smittskyddsläkare på Stockholms läns landsting, då.

Åtalades i början av året

I början av 2020 åtalades vd:n för företaget som ansvarade för skötseln av kylsystemet. Han stod anklagad för två fall av grovt vållande till annans död, två fall av grovt vållande till kroppsskada, samt grovt miljöbrott.

Företaget ska enligt åtalet inte ha utfört de kontroller i kyltornet som de borde gjort, och åklagaren hävdade att det var på grund av den eftersatta skötseln av kyltornet som legionellabakterierna kunde växa fram och spridas till allmänheten.

Frias från alla punkter

Häromveckan föll domen i Solna tingsrätt, där det meddelades att vd:n frias från alla anklagelser. I domen står bland annat att det framkommit oklarheter som försvårat en slutsats om att kyltornen faktiskt var källan.

Bland annat ansåg tingsrätten att det inte gjort en tillräcklig utredning som på ett detaljerat sätt förklarat hur långt bakterierna kunnat färdas, eller hur stora mängder som krävs för att orsaka insjuknande.

Legionella

Bakterierna växer främst vid temperaturen 20–45 °C, och kan därför tillväxa i vanliga vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.

Smitta sker genom inandning av vatten/vattendroppar i aerosolform eller inandning av jord. Att få i sig bakterien via dryck orsakar inte sjukdom.

Legionella kan orsaka legionärssjukan – en svår lunginflammation med hög feber, huvudvärk, muskelvärk, och påverkad andning.

Drabbar nästan alltid personer som av någon anledning har nedsatt immunförsvar.

Dödligheten är 5–20 procent.

Smitta mellan personer förekommer inte.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre