Fyra dog av luftburen legionella
Mitt i kan i dag avslöja att fyra personer har dött efter att ha smittats av luftburen legionella som spridits från kylsystem på tak i Kista. Det är ett av de mest dödliga utbrotten av legionella i Sverige.
- Nyheter
- Publicerad 11:51, 5 apr 2018
Under förra sommaren smittades åtta personer i norra Stockholm av legionellabakterier och behövde sjukvård. Något som fram tills nu varit okänt för allmänheten.
Fyra av patienterna dog.
– Av åtta smittade så avled fyra personer, majoriteten av dem hade riskfaktorer för svårare sjukdom så som hög ålder och rökning, säger Per Follin, smittskyddsläkare på Stockholms läns landsting.
Smittan har spridits med luften och de smittade patienterna bodde i Kista men även i de intilliggande områdena Rinkeby, Tensta och Sollentuna.
Fem av de åtta personer som insjuknade var över 70 år. Två avled cirka två veckor efter att de insjuknat och två avled upp till tre månader efter att ha smittats.
Började utreda samband
I slutet av augusti konstaterade landstingets smittskyddsenhet, stadens miljöförvaltning och Folkhälsomyndigheten att det rörde sig om ett legionellautbrott och inledde en omfattande utredning för att försöka hitta smittkällan. Men myndigheterna gick inte ut med någon information.
Det var först efter att sex personer insjuknat som man gick ut med information till vården att vara extra vaksamma. Två fall upptäcktes då av vården och de personernas liv kunde räddas.
– Vi kunde till en början inte säga att det rörde sig om en och samma smittkälla. Fallen upptäcktes inom loppet av elva veckor och vi var till en början osäkra på om det bara rörde sig om ströfall, säger Per Follin, smittskyddsläkare, på Stockholms läns landsting.
Smittan spreds från ett tak i Kista. Personer i Kista, Rinkeby, Tensta och Sollentuna insjuknade. Illustration: Mitt i Stockholm.
Misstänkte luftburen smitta
Utredningen för att hitta smittkällan drog ut på tiden. De hittade inte någon gemensam nämnare för patienterna och den geografiska spridningen var stor.
Därför misstänkte man att smittan spreds i luften med vattendimma från så kallade kyltorn – ett typ av kylsystem där vatten används för att kyla till exempel centrumanläggningar eller serverhallar.
Först i oktober hittades smittkällan, ett kyltorn på ett tak till en fastighet i Kista . Där var bakterierna av samma typ som patienternas. Tornet stängdes av och har sanerats.
Personerna hade smittats via inandning.