En ny mätning visar att fyra av tio svenskar är positiva till dieselförbudet. Foto: Bilden är ett montage.

Fyra av tio vill ha dieselförbud i stan

Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är ett dieselförbud inte långt borta i Stockholm. Nu visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio att fyra av tio svenskar är positiva till förbudet.

  • Publicerad 16:18, 11 jul 2017

Redan år 2020 kan det vara totalförbud på dieselbilar i Stockholms innerstad. Det tror i alla fall trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– Köp inte en dieselbil och om du har en, kör den inte i innerstan, sa han tidigare till Lokaltidningen Mitt i, vilket rörde upp en hel del känslor.

Anledningen till förbudet är de stora utsläppen av skadlig kväveoxid, som skördar tusentals dödsoffer i Europa varje år. Städer som Oslo och Stuttgart har redan infört tillfälliga förbud.

Lika många för som emot

Och trots att många blev upprörda av nyheten om det potentiella förbudet så visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio att knappt fyra av tio svenskar (37 procent) faktiskt skulle välkomna ett förbud mot dieselbilar i svenska storstäder. Lika många är emot.

Men bland dieselbilsägarna är motståndet betydligt större. Då är 63 procent mot ett förbud och ännu större är motståndet bland dem som har köpt en dieselbil de senaste åren.

Men Martin Prieto Beaulieu, pressansvarig på föreningen Gröna bilister, hade förväntat sig ett ännu större stöd för dieselförbud bland svenska folket.

”Förvånande”

– Det är förvånande att inte fler är positiva till ett dieselförbud när vi vet hur stor inverkan körning med diesel har på vår hälsa och miljö. Men informationen kring bilarnas miljöpåverkan är dålig generellt. De säljs med andra värden, säger han till Aftonbladet.

Hittills i år är över hälften av alla nyregistrerade bilar i Sverige dieselbilar.