Hundratals barn står i kö för att komma in på Per Johanssons skolor. Foto: Carlos Montecinos.

Fyra av fem friskolor klarar inte vinsttaket

Bara var femte friskola i Stockholm skulle klara regeringens nya förslag på vinsttak, visar Mitt i:s unika granskning. Många av skolorna har vinster långt över den föreslagna gränsen.

  • Publicerad 05:55, 20 dec 2016

Vinster i välfärden har varit en av höstens hetaste politiska frågor. Nyligen presenterades ett förslag som innebär en kraftig begränsning av vinsterna för skolbolagen. Men hur skulle förslaget påverka Stockholms skolor? Mitt i har gått igenom årsredovisningarna för samtliga aktiebolag som driver grundskolor i kommunen. Och det ser dystert ut för stadens friskolor. Bara en av fem skulle klara gränsen. Många av skolorna har en vinst långt över gränsen.

”Om man behöver nya stolar eller bänkar så kan det vara en kostnad på flera hundratusen och har man ingenting i kassan så går ju inte det ihop.”

Per och Gunnel Johansson driver Bergsundsskolan och Lundaskolan på Södermalm. Per Johansson är kritisk till att skolorna inte kommer att få behålla mer av vinsten för större utgifter under kommande år.

– Om man behöver nya stolar eller bänkar så kan det vara en kostnad på flera hundratusen och har man ingenting i kassan så går ju inte det ihop, säger han.

Skolorna de driver har gjort bland de högsta vinsterna i stan. De senaste två åren har de haft en total vinst på nära 2,9 miljoner kronor. En stor del av den beror enligt Per Johansson på att personalkostnaderna var låga under uppstarten av Lundaskolan. Då ryckte Gunnel och Per samt personalen på Bergsundsskolan in. De har också ett moderbolag som betalar bland annat Per Johanssons lön.

– Vi har en väldigt effektiv verksamhet. Samtidigt har vi många pedagoger per elever. Intäkterna är alltid skolpengen, så det är utgifterna man får jobba med. Vi går till kanske Ö&B eller Rusta för att köpa material, säger Per Johansson.

Friskolornas riksförbund: ”förslaget är infernaliskt”

Han är inte ensam i sin kritik. Ulla Hamilton från Friskolornas riksförbund kallar förslaget för ”infernaliskt”.

– I princip alla friskolor kommer att få lägga ner på sikt. Det går inte att bedriva en verksamhet utifrån de förutsättningarna, säger Ulla Hamilton.

Regeringens särskilda utredare Ilmar Reepalu (S), som har tagit fram förslaget, är inte orolig för det.

– De skulle vara tvungna att använda pengarna i skolverksamheten i stället för att plocka ut dem, säger han.

Pengarna ska stanna i skolan

Han menar att syftet med utredningen är att få pengar att stanna inom skolan.

– Det handlar om väldigt stora pengar som har använts till att köpa nya skolor eller fastigheter, investera i andra verksamheter eller som tagits ut som vinst när man säljer företaget.

Enligt Ilmar Reepalu har den som investerat i skolbranschen tjänat mer än dubbelt så mycket som den som satsat sina pengar i tjänstesektorn.

LÄS MER: Snart är friskolorna fler än de kommunala i staden

Förra skolborgarrådet Lotta Edholm (L) beskriver förslaget som ödesdigert.

– Det skulle vara en ren katastrof för Stockholms stad men framför allt för eleverna. Skulle de här verksamheterna tvingas lägga ner måste staden ta över ansvaret och det finns det ingen som helst kapacitet för. Vi bygger ut frenetiskt just nu och har näsan precis över vattenytan, säger hon.

”På kort sikt skulle det kanske orsaka problem om de bommade igen.”

Men skolborgarrådet Olle Burell (S) är inte särskilt bekymrad.

– På kort sikt skulle det kanske orsaka problem om de bommade igen. Men jag tror att företagen skulle börja fundera på om de kan övergå i en annan driftsform, exempelvis stiftelse. Det finns många som är non profit, som Viktor Rydberg.

Olle Burell skulle vilja ha tydligare krav på att skolpengen öronmärks, exempelvis när kommunen betalar mer för barn med särskilda behov.

– För egen del har jag aldrig känt mig särskilt engagerad i diskussionen om procentsatser hit och dit. Det viktiga är att fundera på hur man överhuvud taget kan göra vinst i en verksamhet som kräver så mycket resurser.

Fakta

Så mycket pengar har gått till aktieägarna

18 520 000 kronor. Så stor är den sammanlagda aktieutdelningen de senaste två åren för bolag som endast har skolor i Stockholm.

Fakta

Om lagförslaget

Att förstå förslaget om vinster i välfärden är inte helt lätt.

Det innebär varken någon begränsning av det man vanligtvis kallar vinst (rörelseresultat) eller utdelningen. I stället är det en maxgräns på hur stor avkastning man får göra på det investerade, så kallade ”operativa” kapitalet. Målet är att begränsa hur mycket pengar som försvinner från verksamheten. Den föreslagna gränsen är 7 procent plus statslåneräntan på det operativa kapitalet.

Förslaget har just nu ingen tydlig majoritet i riksdagen men väntas bli en stor och viktig fråga i nästa val.

Visa merVisa mindre

Fakta

Så gjordes granskningen

Mitt i har gått igenom alla årsredovisningar för de företag som driver grundskolor i Stockholm. Med hjälp av en formel från Svenskt näringsliv har vi räknat ut det så kallade operativa kapitalet för bolagen i den senaste årsredovisningen. Sedan har vi undersökt om vinsten i förhållande till det operativa kapitalet överstiger den gräns som definieras i förslaget, plus en genomsnittlig statslåneränta.

Visa merVisa mindre