Antikroppar. 82 procent av de som testades positivt för convid-19 i våras har efter fyra månader kvar mätbara nivåer av antikroppar. Foto: Johan Adelgren

Fyra av fem behåller antikroppar mot covid-19

Fyra av fem personer som har haft covid-19 har fortfarande antikroppar efter minst fyra månader, visar en ny studie från Danderyds sjukhus. Testerna fortsätter.

  • Publicerad 16:06, 18 sep 2020

En majoritet behåller sina antikroppar

I våras testades 2 149 personer av personalen på Danderyds sjukhus för att se om de hade antikroppar mot covid-19. Testet visade att 19 procent hade antikroppar.

Nu har de som testades positivt gjort ett nytt test för att se om de fortfarande har antikroppar.

"Ett viktigt steg på vägen"

Det nya testet visar att 82 procent, av de 405 som hade antikroppar i våras, har fortsatt mätbara nivåer efter fyra månader.

– Det här är personer som varit sjuka någon gång mellan januari och april och vi kan nu konstatera att en majoritet behåller sina antikroppar mot SARS-CoV-2 och därmed högst sannolikt fortfarande är immuna mot COVID-19. Eftersom vi har ett begränsat kunskapsläge om immunitet efter COVID-19, är dessa resultat ett viktigt steg på vägen, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och huvudansvarig forskare vid Danderyds sjukhus i ett pressmeddelande.

Studien fortsätter i ett år minst

Testet är utvecklat av KTH och fas två av studien är nu gjord. Studien kommer dock att fortsätta. Bland annat kommer man nu att undersöka T-cellernas minne hos de anställda. Man ska även se hur snabbt antikroppshalterna återgår.

Man kommer också jämföra studiedeltagare med antikroppsnivåer mot en grupp som inte har antikroppar, trots att den senare gruppen varit högexponerade mot viruset.

– Vi kommer att få ytterligare information om hur immunförsvaret reagerar på lång sikt och i förlängningen även hur ett vaccin kan skapa långvarig immunitet, säger Sophia Hober, professor i molekylär bioteknik vid KTH i pressmeddelandet.

Man kommer fortsätta följa gruppen i minst ett år framöver.

Studien

Drivs av: Danderyds sjukhus som är huvudman för studien, KTH, SciLifeLab, Karolinska Institutet och Uppsala Universitet.

2 149 personer av personalen på Danderyds sjukhus har testas.

19 procent av dem hade antikroppar.

Studien ska fortsätta i minst ett år.

Visa merVisa mindre