Fyra åtalas för knivdåd på skola

I april förra året kniv­skars en 15-år­ing på Grimstaskolan i Upplands Väsby. I förra veckan, tio månader efter hän­delsen, åtalades fyra pojkar för inblandning i dådet.

  • Publicerad 13:29, 13 feb 2012

Nästa torsdag påbörjas rättegången mot fyra ungdom­ar, tre från Upplands Väsby och en från Sollentuna, som står åtalade för försök till dråp alternativt grov misshandel.

Åtalet gäller knivskärningen på Grimstaskol­an som Lokaltidningen Mitt i har skrivit om tidigare.

Enligt åtalet sökte de fyra pojkarna upp 15-åringen på Grimstaskolan i Upplands Väsby. Enligt kammaråklagare Per Kjellstrand ska upprinnelsen till överfallet och knivskärningen ha varit ett tidigare bråk mellan pojkarna.

En av pojkarna, som nu har åtalats för försök till dråp alternativt grov misshandel, ska enligt åklagaren ha huggit 15-åringen två gånger med kniv. Ett av huggen punkterade den ena lungan och det andra träffade i nedre delen av buken.

Förhör med överläkare och rättsintyg ska styrka att knivhuggen mot pojken var livsfarliga. Turliga omständigheter gjorde att pojken överlevde attacken.

De andra tre har åtalats för grov misshandel. De ska ha misshandlat pojken med sparkar och slag när han låg på golvet i en korridor på skolan. Kjellstrand anser att kvartetten visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Pojkarna nekar till brotten men medger att de har varit på platsen där knivskärningen inträffade.

Mamman till den drabbade pojken är mycket kritisk till att det har tagit tio månader från det händelsen inträffade tills åtal har väckts.

– De har varit en väldigt jobbig och irriterande tid för hela familjen. Rätte- gången blir påfrestande, inte minst för min son, men nu blir den äntligen av, säger mamman till pojken.

Kjellstrand beklagar också att åtalet har tagit lång tid.

– Tyvärr har analysen av den tekniska bevisningen dragit ut på tiden. Det är inte bra att det har tagit så lång tid, säger han.

Kerstin Koorti, som försvarar en av pojkarna som åtalats för grov misshandel, tycker det är allvarligt att utredningen dragit ut på tiden.

– Min erfarenhet av ungdomsmål är att ju snabbare man kan börja rättegången desto bättre är det. Unga kan få så mycket intryck att de sedan har svårt att redogöra för händelsen.

Fakta

Tar två dagar

Åtal som gäller ungdom­ar som begått brott ska­ vara klara inom sex veckor, från det att de misstänkta delges misstanke om brott. Mål där målsägande är under 18 år ska åtal väckas inom tre månader.

Målet mot de fyra pojk­arna beräknas ta två dagar, med start 23 februari.

Källa: Åklagarmyndigheten

och Attunda tingsrätt

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fritidsgårdarna har stängt – blir digitala i stället

Nyheter Ställer om till verksamhet online och kontakt via sociala medier Fritidsgårdarna i Sollentuna har stängt sina lokaler tillfälligt för att minska risken för smittspridning. Nu ställer fritidsgårdarna och fritidsledarna om sin verksamhet till en digital fritidsgård...torsdag 26/11 5:15

Sollentunahem vann pris – bäst på energieffektivisering

Nyheter Sollentunahem vann förstapriset i tävlingen ”De bästa Klimatinitiativen 2020” i kategorin energieffektivisering när Sveriges Allmännytta anordnade konferensen Klimat- & energikicken på tisdagen.torsdag 26/11 5:15

Skarp kritik mot covidvården på äldreboenden

Nyheter Läget i Region Stockholm extra allvarligt enligt stor granskning Äldre i Region Stockholm som drabbades av covid-19 på sina äldreboenden och avled fick inte rätt vård och behandling. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg.onsdag 25/11 17:00