Bild från tävlingens Facebooksida. Foto: Privat

Fyllepulkabråket om Hammarbybacken: Trots vädjan inga planer på att ställa in

Stockholms stad och Skistar är fast beslutna om att stoppa tävlingen i fyllepulka i Hammarbybacken. Och en ideell skidskola vädjar till pulkaåkarna att ställa in. "Jag tänker försöka få igenom det här på bästa sätt", säger arrangören Fredrick Mobacker.

  • Publicerad 17:29, 24 nov 2015

Södermalmsnytt kunde i går berätta att Skistar AB vill stoppa en utannonserad fyllepulkatävling i Hammarbybacken. Tusentals personer hade anmält sitt intresse för evenemanget på en öppen Facebooksida och nyheten plockades därefter upp av flera andra medier.

Ärendet har under dagen levt vidare och bland annat resulterat i ett möte mellan Stockholms stads idrottsförvaltning, Skistar AB och Svenska skidanläggningars organisation (Slao).

– Från Stockholms stads sida är det här så långt ifrån det går vad den här anläggningen är ämnad att användas för, säger Thomas Wiklund, enhetschef för Stockholms stads idrottsförvaltning.

Får ej tillstånd

Hammarbybacken ägs av Stockholms stad men drivs av Skistar AB. Skistar är därför ansvariga för verksamheten och säkerheten och får själva godkänna eller avslå tillståndansökningar för olika evenemang i backen.

Enligt Thomas Wiklund kommer något sådant med all sannolikhet inte att beviljas i det aktuella fallet.

– Vi har ett krav på Skistar som har verksamheten där och gett dem i uppdrag att utreda det här vidare. De får självklart ge tillstånd för olika arrangemang och koncept men naturligtvis inga med alkohol och som går ut på att man skadar sig. Det finns inte på vår världskarta att det får äga rum, säger han.

Sedan eventet blev känt har även en person gått ut på tävlingens Facebooksida och berättat att det drivs idéell skidskola med 200 barn den aktuella tävlingsdagen och vädjar därför till arrangörerna att ställa in.

Vill köra på

Enligt Fredrick ”Pedro” Mobacker, initiativtagare till eventet, finns det i nuläget inte några sådana planer.

– Jag tänker försöka få igenom det här på bästa sätt. Det är ganska många människor som vill vara med på det här och tidigare har vi aldrig haft problem med andra besökare i backen, säger Fredrick ”Pedro” Mobacker.

Enligt Jonas Bauer, Destinationschef för Skistar Sälen och Hammarbybacken, har det inte diskuterats några konkreta åtgärder för att stoppa arrangemanget. Däremot konstaterar han att det som framkommit om tävlingen strider mot gällande regler för skidanläggningar enligt Slao och att eventet därför är förbjudet. Han är samtidigt kritisk till att det uppmärksammats i media.

– Vi har inte lagt någon tid på att spekulera i några eventuella åtgärder och kommer inte heller vidta några för tillfället annat än att påtala att detta inte är tillåtet. Ett evenemang som inte har ett berättigande tänker jag inte lägga energi på, säger han.

Dåligt omdöme

Enligt Hans Gerremo, tillförordnad vd för Svenska skidanläggningars organisation (Slao), finns det tydliga regler för vad som gäller i Sveriges skidbackar.

– Vi får tyvärr ganska ofta ta hand om folk med dåligt omdöme som åker på sopsäckar och dylikt under alkoholberusning. De ser inte faran i det men vi har sett folk omkomma och skada sig svårt. Det slutar inte sällan tragiskt och vi avråder därför starkt för den här typen av arrangemang, säger Hans Gerremo.