Fyll svampkorgen med soppar och kremlor

Sörjer du att kantarellerna inte kommit ännu? Gör inte det! Den modige svampplockaren fyller lätt korgen med soppar och kremlor. – Det är ett karljohan år, säger svampexperten Eva Grönlund.

  • Publicerad 18:10, 21 sep 2018

September är svampplockarnas månad. Österhaningebon och svampkonsulenten Karita Thomén som har koll på Södertörns bästa svampområden ser positivt på årets svampsäsong.

–Det ser väldigt bra ut. Jag hade en vandring i Rudans friluftsområde i Haninge och flera deltagare hittade en hel del, mest karljohansvamp. En hittade en stor blomkålssvamp, de är inte så vanliga, säger hon.

Svampkonsulent Karita Tomé guidar i svampskogen.

– På svampens dag var jag i Tyresta och letade men hittade nästan ingenting. Men hemma hos mig bara några kilometer bort har jag hittat mycket svamp. Vädret har stor inverkan på svampsäsongen och eftersom det kommit så mycket lokala skurar de senaste veckorna så kan det skilja mycket på vart man kan hitta svamp, säger hon.

Bra år för soppar

Eva Grönlund, som själv kallar sig för amatörmykolog, har tagit två veckors semester från sitt vanliga jobb för att plocka svamp och leda svampexkursioner för Naturskyddsföreningens räkning. Men sommarens långa torka gör att det ser lite annorlunda ut i svampmarkerna i år.

– Jag har hittat jättemycket soppar och kremlor. Det är normalt tidiga svampar, men nu är det dom som poppar upp fastän det är mitten på september, säger Eva Grönlund.

Ont om kantareller

Lite trattkantareller och bleka kantareller har hon hittat. Men de vanliga gula kantarellerna som brukar finnas i september låter vänta på sig. Till alla kantarellälskare som står i startgroparna hälsar hon att det är läge att sänka förväntningarna.

– Det har varit bra kantarellår i flera år så det kan hända att det inte kommer så mycket alls, säger hon.

Karita Thoméns har tips  till de som ska ut och plocka svamp i helgen:

– Hoppas inte för mycket på kantareller utan ta tillvara på till exempel blomkålssvampen som annars är sällsynt.

Eva Grönlund visar de svampar som kan plockas och ätas.

Eva Grönlund konstaterar att det är ett bra år för stensoppen, mer känd som karljohan. När Mitt i följer med henne på svampexkursion hittar hon flera stycken.

Lätt att känna igen

Karljohanssvampen är lätt att känna igen menar Eva Grönlund.

– Det första du ska kolla är att den har rör. Rören ska vara gula. Upptill på foten ska den ha ett finmaskigt ådernät. Sen är den ju stor och bullig. Karljohan kan möjligen förväxlas med gallsopp, men gallsoppen är inte giftig utan smakar bara illa, säger Eva.

Andra goda soppar hon tycker man ska hålla utkik efter i markerna just nu är brunsopp, smörsopp och grynsopp.