Futsal förenar flyktingkillar från Afghanistan

I brist på fotbollsplaner började de spela på gator i Afghanistan och Iran. Killarna hamnade så småningom i Sverige som ensamkommande flyktingar. Nu har de förenats tack vare idrotten och bildar herrlaget i Botkyrkaklubben Falcao futsal.

  • Publicerad 07:30, 2 nov 2018

På söndag har Botkyrkaklubben Falcao FC premiärmatch i division 1 i futsal som är 5-mannafotboll inomhus. De har ett ”hemligt vapen” i bortamatchen mot Aspudden/Tellus.

– Vi pratar dari med varandra så motståndarna kommer inte att förstå när vi snackar taktik, säger Amin Mossavi.

Språket dari är afghansk persiska. 18-årige Amin och samtliga spelare spelare i Falcaos herrlag är ensamkommande flyktingkillar från Afghanistan. De flesta kände inte varandra när de kom till Sverige, men nu har futsal fört dem samman.

– Det började med att vi träffades i flyktingläger i Malmö och Stockholm, säger 19-årige Hossein Ahmadi.

Som barn var Amin Mossavi hänvisad till gatan för att spela. Där lärde han sig bollteknik. Foto: Pekka Pääkkö

Killarna var ungefär lika gamla och hade liknade bakgrund. Dessutom gillade de fotboll.

– Futsal börjar bli stort i Afghanistan, säger Amin Mossavi. Vi hade inga planer att spela på så vi fick hålla till på gatorna.

De blev räddningen för Falcao

De tog med sig fotbollsintresset till Sverige. Någon hörde talas om att det fanns en bra futsalklubb i Botkyrka. För ett år sedan hörde man av sig till Falcao FC som välkomnade dem med öppna armar.

Faktum är att dessa flyktingkillar räddade Falcaos herrlag från nedläggning. Inga spelare fanns kvar sedan laget trillat ur högsta serien förra säsongen. De flesta försvann till Hammarby.

Några av killarna hade redan börjat i Falcaos utvecklingslag men flyttades nu upp i A-laget. Sedan ringde de runt till kompisar för att locka fler till klubben.

Nu finns cirka 30 spelare i truppen, alla från Afghanistan.

– Nu vill vi kämpa för att uppnå något och skapa något nytt, säger Amin.

Idrott och utbildning förenas

Kanske ett nytt SM-vinnande lag på sikt. Senast Falcaos herrar vann SM var 2011. Då spelade Albert Krasniqi i laget, och idag är samme man tränare i Falcao. 43-åringen brinner för att ge killarna i laget bra förutsättningar för att lyckas både på och utanför planen.

– Killarna har lärt sig mycket svenska genom futsal, säger Krasniqi. Och vi satsar en hel del på teambuilding och utbildning i hur samhället fungerar.

”Alla är välkomna till Falcao”

För Albert Krasniqi kom det naturligt att engagera sig.

– Jag var 16 år när jag och familjen kom till Sverige som flyktingar från Kosovo. Jag vet hur jobbigt det kan vara. Men jag hade mina föräldrar med mig och killarna jag tränar kom ju ensamma. Jag vill bidra så gott jag kan.

Hossein Ahmadi och Amin Mossavi är kompisar både på och utanför futsalplanen. Foto: Pekka Pääkkö

Falcaos herrlag består alltså till 100 procent av ensamkommande från Afghanistan. Men Albert Krasniqi tror att det ändrar sig framöver.

– Alla är välkomna att spela futsal i Falcao oavsett bakgrund.

 

Fakta

Legendarisk futsalspelare är hedersordförande

Falcao FC bildades 2008.

Klubben har två SM-guld. Damlaget vann den senaste säsongen och herrlaget vann guldet 2011.

Verksamheten drevs först i Haninge, och från och med säsongen 2014/2015 har klubben Botkyrka som hemadress.

Klubben har tagit sitt namn efter den brasilianske futsallegendaren Alessandro Rosa Vieira med artistnamnet Falcão. Han är numera hedersordförande för svenska Falcao FC.

Visa merVisa mindre

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!