72-årige Hans Kullmer i Stocksund vill varna äldre människor som bor i villa. Foto: Stefan Källstigen

Fuskhantverkare förstörde Hans tak – vill varna andra

72-årige Hans Kullmer i Stocksund utsattes nyligen för oseriösa takläggare. – Jag skällde ut dem och frågade hur de kan vara så fräcka att de lurar en äldre man. De är ju verkligen konstnärer i att tränga sig på.

  • Publicerad 04:50, 22 jul 2020

Hans Kullmer sitter bakåtlutad i trädgårdsstolen på sin uteplats intill den stora villan i Stocksund. Han fingrar på pipan som ligger i handen.

Nu har det gått ett par dagar sen sex män besökte hans hus för att ”hjälpa honom” med taket på villan. I syfte att varna andra vill han nu berätta vad som hände honom.

– Det var en kille som kom hit först och sa att han hade sett att jag hade en takpanna som hade blåst ner. Han erbjöd sig att fixa den och sätta tillbaka den för 200 kronor.

Hans Kullmer vid sin villa i Stocksund. Foto: Stefan Källstigen

Detta sa Hans ja till. Samtidigt sa mannen på gatan att det var han och hans kollegor som lagt taket på grannens hus en bit ner på gatan. Just den detaljen skulle senare visa sig inte stämma.

Läkt och flera pannor försvann

Det hela gick fort, den ensamma mannen på gatan fick sällskap av ytterligare fem män.

– De sa ju att de var från Polen, men de kunde inte ett ord polska. Jag hörde att alla pratade engelska, säger Hans som tror att de var från Irland.

Flera takpannor saknades

När Hans senare gick ut för att titta till vad som egentligen hände var männen borta och den där takpannan som mannen hade erbjudit sig att sätta tillbaka lyste med sin frånvaro.

I stället saknades flertalet takpannor och strö- och bärläkten under takpannorna hade brutits upp.

– Vilken hantverkare river ner ett tak och direkt ser till att gömma undan grejerna som de tagit ner?

Skadorna på taket som de oseriösa hantverkarna lämnade efter sig. Foto: Stefan Källstigen

Nästa dag kom männen tillbaka och förklarade att de kunde återställa taket för 20 000 kronor. Hans blev mer och mer förbannad över situationen.

– Jag sa det till dem att jag ville se träbitarna som de påstod var ruttna under mina takpannor, men dessa hade de ju redan tagit med sig.

20 000 blev till 400 000 kronor

Männen hade inget större intresse av att bemöta någon ilska. I stället vandrade de omkring och tittade på andra delar av villans tak och kom sedan med ett annat förslag: hela taket behövde bytas ut och de kunde genomföra detta för 400 000 kronor.

På två dygn hade kostnaden gått från 200 kronor till 400 000 kronor.

– Jag skällde ut dem och frågade hur de kan vara så fräcka att de lurar en äldre man. De är ju verkligen konstnärer i att tränga sig på.

– ”Get out of my premises”, sa jag till dem, säger Hans och ler uppgivet.

Nu väntar Hans på att den seriösa hantverkare han ringt ska komma och titta på hans tak. Foto: Stefan Källstigen

De sex männen lämnade tomten och har därefter inte återvänt.

– Jag vill varna alla äldre människor som bor i villor. För det här är ju inte bara ett problem just här utan de åker väl bara vidare till nästa stad.

Vilket är ditt bästa råd till andra för att undvika oseriösa hantverkare?

– Att stoppa dem redan i grinden och inte släppa in dem överhuvudtaget.

Jan Berlin, kommunpolis i Täby. Arkivfoto: Erik Lejdelin

Polisen: ”Seriösa hantverkare ringer man till”

Jan Berlin är kommunpolis i polisområde Täby. Han har inte märkt av någon ökad mängd anmälningar om oseriösa hantverkare men säger att det förekommer till och från hela tiden. Speciellt under sommarhalvåret.

– De är ganska påstridiga och blir otrevliga om man säger nej. Ofta går de på äldre. Det är viktigt att man säger nej, säger Jan Berlin.

Han påpekar att seriösa hantverkare ringer du själv till när du behöver dem.

– Seriösa hantverkare ringer inte på dörren, det är nummer ett. Seriösa hantverkare ringer man till när man har ett jobb, säger Jan Berlin och fortsätter:

– De oseriösa hantverkarna lämnar sedan ofta en låg offert. Sedan förstör mer än vad det var från början och säger att det kommer kosta mycket mer.

Fakta

Så ska du undvika oseriösa hantverkare

  • Tar man in dem är man ansvarig, det finns inga försäkringar, om de skulle trilla ner från taket är man ju ansvarig. Allting är ju svart.
  • De vill ofta ha förskottsbetalning, och det finns inga företag som tar det.
  • Man ska aldrig göra förskottsbetalningar. Är det någon som ringer på dörren ska man säga nej och stänga.
Källa: Polisen