De två äldre Täbyborna betalade betydande summor till fuskbyggarna. Foto: Mostphotos

Fuskbyggare lurade äldre Täbybor på pengar

Två åldringar i Täby har lurats in i att betala stora summor för halvfärdiga jobb på deras hus. Nu döms en man för grov penningtvättsbrott.

  • Publicerad 15:53, 10 jul 2018

En man döms för grovt penningtvättsbrott av Eskilstuna tingsrätt efter att han lurat äldre människor att ge honom pengar för halvfärdiga byggarbeten. Han döms bland annat för att ha lurat två Täbybor i 90-årsåldern.

Täbyborna blev kontaktade av två män under 2015 och erbjudna tjänster så som målning av fasader och lagning av tak och skorstenar.

Köpte Rolexklockor

Men när arbetet drog igång krävde de mer pengar för att fortsätta. Sedan försvann dem och lämnade efter sig husen i sämre skick än när de började.

Täbyborna överförde betydande summor pengar till en av männen. I domen så framgår det att han bland annat köpt Rolexklockor till ett samlat värde av 150 000 kronor.

När det uppdagades att det rörde sig om fuskbyggen kopplades polisen in. Men då var de försvunna och efterlystes internationellt. Den ena mannen som är brittisk medborgare greps i Storbritannien och utlämnades till Sverige.

Döms inte för bedrägeri

Han dömdes inte för själva bedrägeriet mot åldringarna utan för penningtvätt, vilket beror på juridiska teknikaliteter.

– Anledningen är att åklagaren bara får väcka åtal enligt den misstanke som funnits på arresteringsordern, och den utfärdades innan några förhör kunde hållas med den misstänkte, säger Henrik Olin vid Eskilstuna åklagarkammare till SVT.

Mannen utlämnades alltså för grovt penningtvättsbrott och kunde alltså bara åtalas för det. Men skadestånd blir det – 678 000 kronor respektive 102 000 kronor till de två männen i Täby.