Misstänks för fusk på högskoleprovet Foto: collage

Fuskare inför rätta – så här ska det ha gått till

Kvinnan köpte ett garanterat resultat på högskoleprovet, hämtade gömd fuskutrustning i skogen – men upptäcktes. Nu åtalas hon och tolv andra personer misstänkta för att ha fuskat. – Det är allvarligt och undergräver hela systemet, säger åklagare Henrik Stiernblad.

  • Publicerad 16:23, 3 okt 2018

I en öronsnäcka lästes provsvaren för högskoleprovet upp i Järvakvinnans öra.

Men det året, 2016, hade delar av provet bytts ut och hon tillsammans med 50 andra personer upptäcktes av Universitets- och högskoleämbetet, UHR, i samband med att proven rättades och alla följde samma mönster.

38 900 kr för alla rätt

En Järvatjej i 20-årsåldern åtalas misstänkt för att ha fuskat på högskoleprovet. Kvinnan hade via en facebooksida beställt hur många rätt hon ville ha på högskoleprovet.

På samma facebooksida framgår det att man kan få 2.0 poäng på högskoleprovet till en kostnad av 38 900 kronor. För färre rätt var kostnaden lägre. Det framgår i polisens förundersökning om det misstänkta fusket.

På sociala medier fanns flera grupper som erbjöd garanterat provresultat i utbyte mot pengar. Foto: Polisens förundersökning.

Så skulle man fuska ”rätt”

Personerna som använt sig av tjänsten har sedan tilldelats ett kundnummer, där det framgår hur många poäng man beställt. På lapparna fanns också instruktioner om hur man ska fuska på ”rätt” sätt.

Hörsnäckan med tillhörande utrustning som kvinnan använde skulle hon hämta på en bestämd plats i Akalla i en skogsdunge. På samma ställe som sakerna låg, lade kvinnan betalningen – 5000 kronor.

Hon hade beställt 0,6 poäng på provet. I förhör säger hon, att hon fuskade eftersom hon av lathet inte ville plugga upp matematikbetyget.

Kvinnan har i förhör erkänt fusket.

Lapp med instruktioner som de misstänkta fått efter att de beställt provsvar. Foto: Polisens förundersökning.

Nu riskerar hon och de andra som fuskat böter eller fängelse i upp till sex månader och även avstängning från högskoleprovet i två år, det vill säga fyra provtillfällen.

Henrik Stiernblad, åklagare vid Västerorts åklagarkammare, har åtalat tolv personer misstänkt för fusket och ytterligare fem personer väntas åtalas inom kort. Majoriteten av de åtalade nekar till brott.

Fusket är allvarligt och undergräver systemet

Henrik Stiernblad, åklagare

– Fusket är allvarligt och undergräver systemet. De tar också platser från andra som skulle ha kommit in. Det kan vara många som fuskat sig till resultaten och kommit in på utbildningar som de inte har rätt kompetens till, säger Henrik Stiernblad.

– Det finns indikationer på att den här typen av fusk förekommit en längre tid, säger han.

Liten hörsnäcka som användes vid fusket. Foto: Polisens förundersökning.

De totalt 50 misstänkta har gjort provet på olika plaster i landet. Ett fåtal har redan dömts för fusket. Flera av dem står nu åtalade.

Fakta

Mer om fusket

SVT Dold, som numera ingår i Uppdrag granskning, var först att berätta om det organiserades fusket på högskoleprovet 2016.

I februari i år dömdes en person misstänkt för att ha fuskat på högskoleprovet. Domen var då den första i sitt slag i Sverige att fälla någon för fusk på högskoleprovet.

I mars i år avslöjades en liga bestående av tre män, som misstänks ha sålt de rätta svaren till högskoleprovet. De misstänks ha haft verksamhet i 4-5 år, med öppen annonsering i sociala medier. Personerna hade, enligt Ekobrottsmyndigheten, dragit in över 10 miljoner kronor på fusk med högskoleprovet. De tre männen greps när lokal polis och Ekobrottsmyndigheten, slog till mot en lägenhet i Norrköping.

Visa merVisa mindre