Johan Algernon (M) överväger att ta till juridiska åtgärder i avtalet med Prime Living. Foto: Most photos/Åsa Sommarström.

Fuskanklagat bolag ska bygga studentskrapa i Täby

Det blåser rejält kring byggföretaget Prime Living som fått uppdraget att bygga en studentskrapa i Roslags Näsby. I tidningen Byggnadsarbetarens reportage har det framkommit uppgifter om svartjobb, hot och kriminella kopplingar. – Det är naturligtvis oroväckande, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M).

  • Publicerad 10:31, 31 okt 2018

I ett reportage i tidningen Byggnadsarbetaren framgår det att byggföretaget Prime Living har stora problem. Ett företag som nu planerar att bygga en 15 våningar hög studentskrapa i Roslags Näsby.

Tidningen avslöjar att företaget har anlitat entreprenörer med kriminella kopplingar – det rör sig om svartjobb, misshandel och förberedelse till mord. Deras byggen ska också dras med stora kvalitet- och säkerhetsproblem.

Vill inte ha oseriösa aktörer

Företaget vann markanvisningstävlingen i Roslags Näsby och planen är studentskrapan ska byggas om två år.

Men efter avslöjanden drar stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M) öronen åt sig.

– Det är naturligtvis oroväckande uppgifter. Vi vill inte ha oseriösa aktörer som är med och utvecklar Täby. Roslags Näsby är en viktig stadsdel för oss där vi har höga ambitioner i fråga om gestaltning och hållbarhet.

Haft problem tidigare

Han säger att de redan innan avslöjanden i tidningen haft problem med företaget.

– Vi har haft problem i planeringen och projekteringen av deras projekt. De har inte varit nåbara, inte svarat på frågor och brustit i sin kommunikation.

Kommunen ska ha redan i somras ha skickat ett brev där de beskriver att företaget orsakar kostnader och förseningar.

– Och det är inte bara för dem själva utan deras agerande innebär merkostnader för andra inblandade. Vi har sedan tidigare bestämt att vi ska öka trycket på dem, och det här reportaget visar att det finns ytterligare dimensioner som vi ser väldigt allvarligt på.

Kan det vara läge att försöka bryta avtalet?

– Vi kommer att överväga olika handlingsalternativ, inklusive att pröva frågan juridiskt.

Företaget själva säger till tidningen att de fallerat i sin kontroll när de gäller entreprenörer och deras kriminella kopplingar. Vad gäller byggstandarden uppger de att fått godkänt vid rutinkontroller och att de vidtagit åtgärder vid de byggproblem som uppstått i deras projekt.

Ska möta kommunen nästa vecka

När Mitt i får tag på Prime Living och berättar om kommunens oro är man förtegen.

– Vi ska träffa kommunen i nästa vecka, fram tills dess har jag inga kommentarer, säger företagets vd Hans Sandén.

Kommunen menar att ni varit svåra att nå och orsakat problem även innan det här reportaget?

– Det är min nionde vecka och hur arbetet gått till innan det har jag svårt att svara på. Jag vet att vi har försökt få till möten med Täby kommun vid flera tillfällen, men det har inte blivit av. Men nu ska vi träffas nästa vecka, och fram tills dess har jag inte kommentarer.

*Artikeln har uppdaterats