Försenat. Roshagen ska drivas av det privatägda bolaget Nytida. Bygget kostar drygt elva miljoner kronor. Foto: Daniel Cannervik

Funktionsnedsatta hamnade i kläm i byggstrulet

Kommunens nya LSS-boende i Skärvik har varit ett riktigt strulbygge. Samtidigt har sex personer väntat på att få flytta in. – Det har varit väldigt olyckligt, säger Edda Tent-Traore på socialkontoret.

  • Publicerad 15:46, 2 maj 2016

Den här gruppen är väldigt känslig för förändringar.

Boendet Roshagen skulle ha stått färdigt i oktober, men det är fortfarande inte klart. Mälarö Tidning berättade i mars att den av kommunen upphandlade huvudentreprenören Arcer Sverige slängdes ut från bygget efter att två slutbesiktningar underkänts och hantverksföretag inte fått betalt.

Fackförbundet Byggnads har tidigare även lagt skyddsstopp mot takarbete och polisanmält huvudentreprenören.

LÄS ÄVEN: Byggföretag slängdes ut från LSS-boendet

Medan strulet och förseningarna har pågått har sex personer med olika funktionsnedsättningar varit i stort behov av de försenade boendeplatserna. Socialkontoret har lyckats fixa annat boende så länge till alla drabbade. Men det har inte varit enkelt, berättar Edda Tent-Traore, enhetschef för personer med funktionsnedsättning.

– Det här har varit ett jätteproblem för oss. Vissa har fått bo kvar hemma, medan några väntar och är nöjda med det. För de som inte är nöjda har vi kunnat erbjuda annat tillfälligt boende.

"Känslig för förändringar"

– Men just den här gruppen är väldigt känslig för förändringar och har på grund av sina funktionsnedsättningar haft svårt att tackla det här, vilket har varit väldigt olyckligt, säger Edda Tent-Traore.

I mars tog byggföretaget Lindhov över bygget och jobbar just nu med att åtgärda bristerna.

– Vi har kommit igång med utredningen av de större tidskrävande bristerna. Jag tycker det är värst att verksamheten inte kan flytta in, säger Mattias Rosberg, vd på Lindhov Bygg.

Roshagen kommer att drivas av det privatägda bolaget Nytida. Bygget kostar drygt elva miljoner kronor.

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli tryggare?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...onsdag 20/10 11:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre kommun att åldras i?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...tisdag 19/10 12:07

Ett år till valet – Vad vill Ekerö göra åt bostadssituationen?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...måndag 18/10 11:49