En av de misstänkta jobbar med ungdomar i Upplands Väsby. Foto: Mostphotos

Funktionsnedsatt lurades på 877 000 kronor av sitt miljonarv

Ett tjugotal personer ska åtalas i en härva där en 47-årig man från Väsby med intellektuell funktionsnedsättning blev av med större delen av ett miljonarv. Bland de misstänkta finns flera från Väsby och Sollentuna.  Det rapporterar Upsala Nya Tidning och StockholmDirekt. 

  • Publicerad 05:00, 2 jul 2020

När 47-åringens gode man, som ansvarar för ekonomin, loggade in på kontot i mars förra året uppdagades plundringen. Det hade gjorts 43 överföringar från kontot till ett stort antal personer.

Totalt hade 877 000 kronor försvunnit inom loppet av fyra dygn, vilket Upsala Nya Tidning var först med att rapportera.

Miljonarv efter fadern

Den 47-årige mannen hade tidigare ärvt en miljon kronor av sin far. Enligt den gode mannen hade 47-åringen berättat om miljonarvet för folk i sin omgivning. 

En boendestödjare på boendet hade då tryckt så hårt på att han ville resa till USA med 47-åringen att den gode mannen larmat cheferna.

Boendestödjaren åtalas inte

Samma dag hade 47-åringen stoppat sitt bankkort i en dosa som tillhörde boendestödjaren och avslöjat sin kod. Detta eftersom han trodde att han behövde göra det för att få tillgång till en viss dator.

Kammaråklagare Hans Morgell säger till tidningen att boendestödjaren inte åtalas. Misstankarna om bedrägeri har lagts ner av en annan åklagare eftersom bevisningen inte höll. Han saknar dock ytterligare uppgifter om orsaken.

Ett tjugotal åtalas

Däremot räknar Hans Morgell med att åtala ett tjugotal personer i härvan. Flera misstänkta kommer från Upplands Väsby och Sollentuna, rapporterar StockholmDirekt. 

De misstänks för penningtvättsbrott då de fått insättningar på sina bankkonton vid plundringen av 47-åringens tillgångar. 

Jobbar med ungdomar

En av de misstänkta är en man i 20-årsåldern som jobbar med ungdomar för Upplands Väsby kommun. Han ska ha tagit emot 55 000 kronor på sitt konto och sedan plockat ut dem i kontanter i fyra omgångar. Som tack för besväret fick han en mindre del av pengarna. 

Magnus Lublin är socialchef på Upplands Väsby kommun och den misstänktes högsta chef. Han säger till StockholmDirekt att personen omedelbart kommer att stängas av om åtal väcks. 

– En person som förväntas hjälpa och ge stöd åt ungdomar och samtidigt själv är föremål för en brottsutredning har förbrukat sitt förtroende, säger han. 

Fakta

Penningtvättsbrott

Penningtvätt är när pengar som kommer från brott omvandlas till tillgångar som kan redovisas öppet. Det kan till exempel röra sig om pengar från narkotikabrott, trafficking, människosmuggling, skattebrott, bedrägerier och rån.

Straffet är fängelse i högst två år och för grovt penningtvättsbrott fängelse i lägst sex månader och högst sex år. 

Om brottet är att anse som ringa kallas det penningtvättsförseelse. Det innefattar också vissa fall då personen inte insåg, men hade anledning att anta, att pengarna kom från en brottslig gärning. Påföljden är böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Ekobrottsmyndigheten
Visa merVisa mindre