FÖRSKINGRING. En man i Väsby med funktionell nedsättning blev av med 877 000 kronor från ett miljonarv. Nu åtalas ett 20-tal personer, misstänkta för penningtvättsbrott. Foto: Mostphotos

Funktionsnedsatt fick miljonarv – kontot tömdes på 877 000 kronor

En man i Väsby med en intellektuell funktionsnedsättning har blivit av med större delen av sitt miljonarv. Nu åtalas ett 20-tal personer för inblandning – flera av dem från Väsby och Sollentuna.

  • Publicerad 13:30, 30 jun 2020

Åtal väcks troligtvis redan nästa vecka.

Socialchef Magnus Lublin. Foto: Rosie Alm

Det var i mars förra året som upptäckten gjordes. En stor summa pengar hade försvunnit från kontot, som tillhörde en man i 40-årsåldern med en intellektuell funktionsnedsättning. Upptäckten gjordes av mannens gode man, som hade ansvar för ekonomin. Det här var Upsala Nya Tidning först med att rapportera om.

Mannen hade tidigare fått ett miljonarv av sin far. Enligt den gode mannen hade arvtagaren berättat om sitt arv på boendet. En av boendestödjarna hade då visat intresse för att åka med mannen till USA, så mycket att den gode mannen larmade cheferna på boendet.

Lämnade bankkort och kod

Den här dagen ska den drabbade ha stoppat i sitt bankkort i boendestödjarens bankdosa, i tron att det behövdes för att få använda en viss dator. Han ska även ha avslöjat koden.

Under fyra dagar gjordes 43 överföringar från mannens konto och när plundringen var slut saknades 877 000 kronor – nästan hela miljonarvet.

Polisen har nu spårat upp de personer som tagit emot pengar. Åklagare Hans Morgell kommer under sommaren att väcka åtal mot ett 20-tal personer från Upplands Väsby och Sollentuna – de flesta yngre.

– Åtal väcks troligtvis redan nästa vecka, säger Hans Morgell.

Jobbar med ungdomar

En av dem som misstänks för penningtvättsbrott är en man i 20-årsåldern, som jobbar med ungdomar för Upplands Väsby kommun. Han ska ha tagit emot 55 000 kronor på sitt konto och sedan plockat ut dem i kontanter i en bankomat på Centralvägen i Väsby i fyra olika omgångar. Som tack för besväret fick han en mindre del av pengarna.

Magnus Lublin, socialchef på Upplands Väsby kommun, är den misstänktes högsta chef.

– Om åtal väcks kommer den här personen att stängas av med omedelbar verkan. En person som förväntas hjälpa och ge stöd åt ungdomar och samtidigt själv är föremål för en brottsutredning har förbrukat sitt förtroende, säger han.

En person som ställer upp med konton och tar emot pengar som kommer från brottslig verksamhet riskerar åtal för penningtvättsbrott. 

Boendestödjaren åtalas inte

Den boendestödjare som mannen ska ha lämnat sitt bankkort till åtalas inte. Enligt Hans Morgell har misstankarna om bedrägeri lagts ner av en annan åklagare eftersom bevisningen inte höll. Morgell säger sig dock sakna ytterligare uppgifter om orsaken.

Boendestödjaren stängdes av från sitt arbete när misstankarna om förskingring utreddes och jobbar i dag inte kvar på boendet.

Penningtvättsbrott

Straffet för penningtvättsbrott är straffet fängelse i högst två år och för grovt penningtvättsbrott fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Om brottet är att anse som ringa kallas det penningtvättsförseelse. Det innefattar också vissa fall då personen inte insåg, men hade anledning att anta, att pengarna kom från en brottslig gärning. Påföljden är böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Ekobrottsmyndigheten.

Visa merVisa mindre