Kronobergshäktet är Stockholmsområdets största häkte. Foto: Läsarbild Ann-Sofi Rosenkvist

Fullt på häktena – allt fler gripna kan vara orsaken

Det är fullt på Stockholms fyra häkten, så fullt att besöksrum på vissa platser görs om till celler. Att polisen griper allt fler är en av anledningarna till fullbeläggningen.

  • Publicerad 14:14, 15 jul 2020

Att Stockholms häkten nästan alltid är fullbelagda och i princip alltid jobbar enligt devisen en ut, en in är ingen hemlighet.

Vissa veckor är beläggningsgraden till och med över hundra procent. Det gör att intagna tvingas dela cell eller som nu, låsas in i ett besöksrum, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är så fullt som det kan bli. Det här är en topp som vi inte sett tidigare, säger Susanne Wedin, regionchef på Kriminalvården, till SVT.

Stort tryck

Susanne Wedin tror att det stora trycket på Stockholms häkten beror på flera saker. Bland annat på att häktningstiderna i dag är längre än tidigare, att straffet för en del brott nu innebär obligatorisk häktning och att coronapandemin gjort det svårt att verkställa vissa utvisningar.

– Vi tror också att det beror på att polisen griper fler och är mer effektiva i dag, säger hon till SVT.

Fakta

Det här är länets fyra häkten

Häktet Huddinge:

Ligger mellan Visättra och Flemingsberg. Häktet har 137 platser.

Häktet Kronoberg:

Ligger på Kungsholmen. Häktet har 280 platserna varav 20 är särskilda kvinnoplatser.

Häktet Sollentuna:

Ligger i Sollentuna centrum. Häktet har 244 platser.

Häktet Storboda:

Ligger norr om Stockholm. Häktet har 24 platser.

Källa: Kriminalvården
Visa merVisa mindre

Fler häktade

Polisen har under våren trappat upp sitt arbete mot det grova våldet och gängkriminaliteten. I nuläget sitter drygt 360 personer kopplade till den grövre brottsligheten häktade i region. Enligt polisen är det en ökning med 20 procent på några månader.

Behövs ett större häkte

Kriminalvården letar nu efter både tillfälliga och mer permanenta lösningar för att möta behovet. För att lösa det akuta behovet har man hyrt in sig på Nackaarresten och på längre sikt behövs ett större häkte i den södra delen av länet.