Sumaya, 3,5 år och Zuhayra, 8 år och Isabella , 8 år leker på Rissne IP. Foto: Pekka Pääkkö

Fullt ös och VM-fest på Rissne IP

Sommarlovssatsningen Passa vidare har dragit i gång med parkour, tävlingar och VM-fest på Rissne IP. – Jag har träffat massa nya kompisar här, säger Ibrahim Haber, 14 år.

  • Publicerad 08:07, 21 jun 2018

På Rissne IP dunkar musiken. En dj radar upp hit efter hit i takt med att hela-havet-stormar övergår i dans-stopp-tävling.

Konkurrensen är hård och dansstilarna många. Vinner till slut gör Patricia Koistinen Valdes, snart 10 år och blir belönad med två biobiljetter.

– Jag ska ta med mig mamma, säger hon.

Det var en tuff dans-stopp-final där Patricia Koistinen Valdes, snart 10 år, till slut vann över Bastian Seremet, 10 år. Foto: Pekka Pääkkö.

Baoan Fatah, 13 år, åkte ur tävlingen och laddar nu för VM-match på storbild i Grönkullaskolans gymnastiksal.

– Om jag inte var här skulle jag gå runt och ha tråkigt, säger han.

På en av tjockmattorna på golvet ligger Ibrahim Haber, 14 år som håller Brasilien som vinnare av hela VM.

– Jag har träffat massa nya kompisar här, säger han.

Jobb för 50 ungdomar

Det är tredje året i rad som Sundbybergs IK och kultur- och fritidsförvaltningen ordnar sommarlovssatsningen Passa vidare. Projektet startade som ett försök att få ungdomar från olika stadsdelar att träffas och har blivit en succé.

I år ordnas bland annat fotbolls-och parkourskola, skapande verkstad och test av rullstolsbasket.

Varje dag när jag hämtar barnen på fritids så springer de hit

Waima Muhamed

– Det här är verkligen bra. Varje dag när jag hämtar barnen på fritids så springer de hit. Jag är så glad för att det här ordnas så att det finns något kul för dem att göra efter skolan, säger Waima Muhamed mamma till Sumaya 3,5 år som kör runt i en lånad rullstol.

– Från början var det svårt, men det blir enklare och enklare, säger hon.

Louisa Haidari och Benjamin Balekelayi peppar igång dans-stopp-tävlingen. Foto: Pekka Pääkkö.

I år anordnas Passa vidare både under tre veckor i juni på Rissne IP och under tre veckor i augusti, då på Sundbybergs IP. Totalt kommer 50 sommarjobbande ungdomar att ha passerat här som ledare och hjälpredor när sommaren är slut. Förra året var de 20.

Testa parasport

I ”lugna tältet” – för dagen utan tältduk då det blåste för mycket– sitter Anita Hanna Kalka, Tania Impe Kengo coh Anton Thunvall från Risöskolan. Även de har fått sitt första sommarjobb genom Passa vidare.

– Vi visar hur man gör armband, och hjälper till att städa lite, säger Tania.

Susanne Rappinger fritidsledare spelar spel med Parthena Kopsidou och Louiza Kokkinou. ”Jag var här med skolan i dag också och hoppade studsmatta och pusslade”, säger Louiza. Foto: Pekka Päkkö.

Här finns böcker, spel och stora saccosäckar för den som behöver komma ifrån och ta det lugnt ett tag.

Tanken är att alla ska få testa på sporterna för att avdramatisera dem lite

Ylva Wastesson

En ny inriktning för året är parasport, och det kommer att ordnas både rullstols-basket och rullstolsinnebandy på Sundbybergs IP i slutet av sommaren.

– Det blir också goalball här nästa vecka. Det är vanligen bara för blinda och synskadade. Tanken är att alla ska få testa på sporterna för att avdramatisera dem lite, säger Ylva Wastesson, projektledare för Passa vidare från Sundbybergs IK.

Hon uppskattar att det var närmare 80 barn och ungdomar här när Passa vidare slog upp portarna 18 juni.

Här kan du läsa programmet för Passa vidare. Läs även om fler lovaktiviteter för ungdomar som kommunen ordnar.

Fakta

Om Passa vidare

Under Passa vidare kan den som vill prova på till exempel fotbollsskola, parkour, rullstolsbasket, dans, skapande verksamhet, friidrott, spel, tävlingar och kampsport.

Datum och plats: 18 juni- 6 juli på Rissne IP och 23 juli-10 augusti på Sundbybergs IP.
Tid: Mån-fre klockan 13-19. Det erbjuds även kvällsaktiviteter vissa av kvällarna.
Ålder: 7-19 år.
Här finns Passa vidares program för vecka 25-27.
Mer information hittar du även på facebook.com/passavidare

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47