Blåsbandet Fest i byn bjöd på Balkan/klezmer-ös när de vandrade mellan torgen. Foto: Märta Lefvert

Fullt ös när Skärholmen fyllde 50 år

Igår fyllde Skärholmen 50 år. Det firades med en rejäl fest. Mitt i var där och fotograferade allt från schackmästare och rappare till loppisentusiaster och det vandrande Balkanpartyt Fest i byn. Här är bilderna!

  • Publicerad 09:40, 9 sep 2018

Den 8 september 1968 invigde prins Bertil invigde Skärholmen. Igår firade Skärholmsborna sin 50-åring, och det gjorde de ordentligt. Mängder av människor kom till centrum för att lyssna på musik och se artister, titta på föreställningar, äta god mat, gå stadsvandringar, delta i tävlingar, testa sporter, fynda på loppis och mycket annat.

Mitt i var också där, och tog bilder som visar ett urval av allt som hände under jubileet, arrangerat av stadsdelsförvaltningen och SKHLM.

Chans att fynda. Det fanns gott om loppisbord, där besökarna kunde fynda. Åsa Jandér hade dukat upp allt från hockeyhjälmar och solglasögon till kuddar, kläder och en jordglob. ”Mina barn har fått rensa ut bland sina grejer”, berättade hon.

En glittrig zebra. Röda korset var, liksom många andra föreningar, på plats för att berätta om sitt arbete. Frivilligarbetaren Selma Hamzaoui bjöd dessutom på ansiktsmålning för de minsta.  ”En rosaglittrig zebra ska det bli”, berättade hon när hon målade 4-åriga Molly.

Utmanaren. Stormästaren Pia Cramling utmanade besökarna på ett parti schack. ”Jag växte upp i Huddinge och var mycket i Skärholmen när jag var liten. Därför är det extra roligt att komma hit”, sa Pia Cramling som spelat schack sedan hon var tio år.

Publikdragare. Malcolm B lockade stor publik när han rappade inne i centrumet och passade på att komma med en uppmaning: ”Glöm inte att rösta på söndag!”

Oväntad vänskap. Kan en fisk och en fiskare bli kompisar? Ja, i alla fall i cirkusmusikalen ”Havet” med  Amanda Roynnesdotter och Magnus Bjøru. Det var en av flera föreställningar under dagen.

Vandrande orkester. Tio man starka blåsbandet Fest i byn bjöd på Balkan/klezmer-ös medan de vandrade mellan Bredholmstorget och Måsholmstorget.

Kamp mot våld. Carro Sinisalo berättade om Fuck våldet, föreningen som hon grundat för att bekämpa ungdomsvåldet. Curre Sandström, som nattvandrat mycket genom åren, var en av många som pratade med henne.

Unga målare. Färgerna var starka och motiven många när barnen fick måla vid stafflier.

Mitt i på plats. Lokaltidningen Mitt i var också med på festen. Anna Körnung pratade med många nyfikna läsare vid tidningen monter. Hon delade också  ut pris till segraren i tävlingen Min lokala Söderortshjälte …

… och vinnaren blev Lena Ölander, nattvandrare sedan 25 år och grundare av föreningen Trygga Sätra. Här har hon två jurymedlemmar vid sin sida: Maisoun El Abid Barakat, centrumchef i Skärholmen centrum, och Anna Körnung, chefredaktör för Mitt i.   Foto: Camilla Svensk