PAKETKAOS. Carina Lindfors på Coop i Huddinge laddar inför julruschen. Förra året fick inte alla paket plats på hyllorna inför jul och det lär bli än fler i år. Foto: Pernilla Fagerström

Fullt ös för Huddinges postombud

E-handeln har haft ett rejält uppsving under pandemin – och nu väntas rekordmånga paket. "Man fasar lite inför Black friday och julhandeln", säger Carina Lindfors på Coop i Huddinge centrum.

  • Publicerad 10:38, 27 nov 2020

Huddingeborna är duktiga på att hämta ut sina paket snabbt

Det är lunchtid och många som väntar utanför paketutlämningen inne på Coop i Huddinge centrum. Folk står utspridda för att inte trängas.

– Ibland är det 50 nummer i kö. En del står utanför och håller koll genom fönstren. Det har varit mycket under hela pandemin, säger Carina Lindfors.

Hon står omgiven av paket från golv till tak. Det är lite som tomtens julklappsverkstad där bakom förbutiken, veckorna före jul.

– I somras hade vi 400-500 paket om dagen, en normal sommar när folk är bortresta är det kanske 300. Vi räknar med minst 700 paket om dagen under julhandeln, säger hon.

För även om hela pandemin har inneburit ett uppsving för e-handeln är det nu den riktiga högsäsongen drar igång.

– Man fasar lite inför Black friday och julhandeln. Sedan lugnar det inte ner sig förrän efter mellandagsrean. Det är kaotiskt, men ganska roligt, säger hon med ett skratt.

Huddingeborna bra på att hämta ut paket

Nu är det omkring tusen paket uppackade på fyllorna och fler är på väg.

– Vi är en av de största ombuden i Stockholm, tror jag. Vi har 8 400 hushåll. Men Huddingeborna är duktiga på att hämta ut sina paket snabbt. Oftast kommer de samma dag eller dagen efter, annars hade det inte gått, säger Carina Lindfors.

FULLT UPP. Från och med Black friday till efter mellandagsrean är det hårt tryck på paketutlämnarna. Foto: Pernilla Fagerström

Förberedda för paketstorm

Postnord, DHL och Budbee förbereder sig inför julen genom att anställa fler och förstärka med nya ombud. Postnord anställer 3 000 extra medarbetare för att klara av julhandeln och DHL har förberett sig med 50 stycken fler ombud.

– Vi utökar kapaciteten vad gäller hemleveranser från black friday-helgen, då börjar vår jul, säger Peter Hesslin är chef för e-handel och logistik hos Postnord.

Vilka volymer tror ni på?

– Vi har definitivt förberett oss på ett rekordår med tvåsiffriga procentsatsökningar.

Ladda ner appen

Coop i Huddinge centrum får två leveranser om dagen veckorna före jul och de förstärker i utlämningen så att de är två eller tre som jobbar när trycket är högst.

– Det är som mest folk mellan 11 och 13 och på eftermiddagen mellan 16 och 18. De tiderna får man gärna undvika. Det bästa är också om man har laddat ner Postnords app och legitimerar sig med Bank-ID, då behöver vi inte ha så mycket kontakt, säger Carina Lindfors.

Själv tar hon sig an anstormningen med glatt humör.

– Man vet att det är tillfälligt, annars hade man inte orkat, säger Carina Lindfors.

Postnords råd inför julen

Var ute i god tid, vänta inte med dina inköp till sista minuten.

När du fått information om att paketet finns hos ombudet, hämta det så snart du kan. Då hjälper du ombudet att få plats för fler paketet.

Beställ hem om du inte känner dig trygg med att gå till ett ombud.

Källa: Postnord

Visa merVisa mindre

Hur kommer du att handla julklappar i år?