Julmarknad och julkonsert i Vallentuna kyrka i helgen. Foto: Mostphotos

Fullt julmys i helgen

I helgen avlöser julaktiviteterna i Vallentuna varandra.

  • Publicerad 17:50, 14 dec 2018

Har den riktiga julkänslan ännu inte infunnit sig? Stressar du omkring med något jagat i blicken och har inte hunnit börja tänka på att köpa julklappar, än mindre laga julmat?

Kanske kan du komma i stämning genom att besöka några av alla helgens julevenemang.

I morgon, lördag, kan den som är morgonpigg ta sig till Vallentuna IP där Vallentuna Konståkningsklubb levererar sin julshow på is redan klockan 8. Den som inte fått nog av luciatåg i veckan bjuds även på ett sådant. Elever från tre års ålder upp till elitåkare deltar.

Späckat i kulturhuset

I Vallentuna är aktiviteten intensiv under lördagen. Klockan 11 lussar elever från kulturskolan och ger konsert. Därefter blir det julpyssel i Kreativa verkstaden. Klockan 12 öppnar en utställning med sex Vallentunakonstnärer: Michael Anzengruber, keramik; Kaisa Essén, skulptur; JP Saracco, akvarell; Marjatta Saastamoinen, blandteknik; Peter Sherman, akryl och Josena Wendel Carlsson, akvarell. Och timmen därpå, klockan 13, är det julkonsert med Roslagsfolk.

Vill man få en glimt av det gamla Vallentuna är det julöppet uppe i Husby gård i Markim under eftermiddagen mellan 13 och 16. Museet serverar glögg och visar hur man spinner ull på spinnrock. Husby gård har inte varit öppet sedan i augusti.

Marknad och julkonserter

På söndag är det dags för årets julmarknad i Vallentuna centrum. Mellan 11 och 15 kan man köpa lokalt hantverk och delikatesser på Tuna torg och Skördetorget. Butikerna på torget har också öppet.

Söndag är tredje advent och den som söker julstämning har goda chanser att finna den på de julkonserter som hålls i Vallentuna församling. I Vallentuna kyrka ges två konserter med körerna Vocales, Trifolium, Vallentuna Gospel och Young Voices med orkester från Hovkapellet. Dirigenter är Anders Henriksson, Ragnar Thedéen, och Leif Johansson. Konserterna äger rum klockan 16.30 och 19.

Klockan 18 sjunger Össeby kyrkokör med Orkester Dahlkvist i Kårsta kyrka.