Spökrundorna har blivit klassiker på Hässelbys och Vällingbys höstlov. Har du otur kan du råka ut för dessa i spåret. Bild från föregående års spökrundor. Foto: Erika Lundin

Fullspäckat höstlov i Hässelby och Vällingby

Trodde du att pandemin skulle göra årets höstlovet tråkigt? Inte då! Bland annat ordnas resa till äventyrshuset Boda Borg, läskig spökrunda, laserdome och fiskeutflykt.

  • Publicerad 16:29, 16 okt 2020

Måndagen den 26 oktober drar höstlovet igång med ett fullspäckat schema för barn och unga i Hässelby-Vällingby.

Fritidsgårdarna och parklekarna fixar bland annat resa till äventyrslandet Boda Borg i Oxelösund för ungdomar mellan nio och 17 år på lovets första dag.

– Vi har anpassat oss efter de rådande omständigheterna och riktlinjerna när det gäller antalet besökare vi kan ta med och hur vi ska göra det så säkert som möjligt, säger Karin Lundin, samordnare för avdelningen Barn och unga på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Det är begränsat med platser och först till kvarn som gäller på många evenemang på höstlovet. Och ofta krävs också gårdskort.

Det blir även laserdome, fiskeutflykt och läskiga spökspår.

– Spökspåret i parkleken är en klassiker. Det är mycket omtyckt och välbesökt, säger Karin Lundin.

Spökrundorna har blivit klassiker på Hässelbys och Vällingbys höstlov. Har du otur kan du råka ut för dessa i spåret. Bild från föregående års spökrundor. Foto: Erika Lundin

Fotbollsturnering i Smedshagen

På fredagskvällen den 30 oktober hålls en fotbollsturnering i Smedshagshallen för alla fritidsgårdarna.

– Men det blir ingen halloween-fest eller liknande i år, säger Lundin.

Inne på Vällingbys kulturhushänder också grejer. Bland annat får barnen chansen att själva rita och skriva om monsterväsen under guidning av fantasyförfattaren Ingela Korsell.

Kulturskolan ordnar också en del gratiskurser, och utöver allt planerat så blir det även en del spontana aktiviteter. Säkrast är att hålla koll på fritidsgårdarnas och parklekarnas Instagram-konton.

Det händer på höstlovet i Hässelby och Vällingby

Rita en sagovärld (bildworkshop med högläsning)

Barn får först lyssna på sagan om häxan Pomperipossa och får därefter skapa sina egna bilder. Illustratören och bilderbokskonstnären Henning Trollbäck medverkar. Gratis. Max 20 deltagare, först till kvarn. Arrangör: Kulturhuset och Vällingby bibliotek.

Ålder: för barn från sex år.

Tid: 27 oktober kl 13.00–15.00, Kulturhuset Vällingby, Vällingby torg 43.

Poesiworkshop med Nachla Libre

Poeten och författaren Nachla Libre hjälper barn att utveckla skivandet och att prova på nya former av berättande. Fokus ligger på kreativt skrivande, spoken word och poesi. Ingen tidigare erfarenhet behövs, bara en vilja att berätta något. Gratis. Max 20 deltagare, först till kvarn. Arrangör: Kulturhuset och Vällingby bibliotek.

Ålder: ungdomar mellan 13–19 år.

Tid: 28 oktober kl 13.00–15.00, Kulturhuset Vällingby, Vällingby torg 43.

Skriv om och rita monsterväsen med fantasyförfattare

Författaren Ingela Korsell berättar om de nordiska väsen man stöter på i hennes böcker och därefter får barn och ungdomar rita och skriva om egna monsterväsen man hittar på själv. Ingela Korsell har bland annat skrivit den populära fantasy-bokserien PAX med Åsa Larsson. Gratis. Max 20 deltagare, först till kvarn. Arrangör: Kulturhuset och Vällingby bibliotek.

Ålder: Barn mellan 9–12 år.

Tid: 29 oktober kl 13.00–15.00, Kulturhuset Vällingby, Vällingby torg 43.

Resa till äventyrslandet Boda Borg

Parklekarna och fritidsgårdarna drar till äventyrslandet Boda Borg i Oxelösund. Föranmälan krävs och det är begränsat antal platser. Anmäl senast 19/10 till respektive verksamhet.

Ålder: Barn mellan 9-12 för parklek, och 13-17 för fritidsgård (du behöver ha gårdskort för att kunna följa med).

Tid: 26 oktober. Samling 07.15 i Vällingby centrum utanför fritidsgården Tegelhögen. Barnen och ungdomarna beräknas vara tillbaka cirka klockan 16.00.

Höstlovspyssel i parklekerna

Det blir Höstlovspyssel i parklekarna Guldet, Starbo och Ådalen.

Ålder: Alla är välkomna.

Tid: 27 oktober, 13.00.

Laserdome på Cybertown

Fritidsgårdarna i Vällingby och Hässelby arrangerar laserdome på Cybertown i centrala Stockholm. Föranmälan krävs, begränsat antal platser. Anmäl senast 19 oktober.

Ålder: Ungomdar mellan 13-17 år som har gårdskort.

Tid: Samling vid respektive fritidsgård 18.00 för gemensam färd till Cybertown.

Fiskeutflykt till Uppland med fritidsgårdarna

Parklekarna och fritidsgårdarna åker på fiskeutflykt till sportfiskeområdet Fyrväpplingen i Uppland. Föranmälan krävs, begränsat antal platser. Anmäl senast 19 oktober till din gård.

Ålder: 9-12 för parklek, 13-17 för fritidsgård (för dig som har gårdskort).

Tid: 28 oktober. Samling i Vällingby centrum 07.45. Ungdomarna beräknas vara tillbaka cirka 18:00.

Spökbakning på parklekarna

Det blir spöklik bakning på parklekarna Ådalen, Guldet och Starbro.

Tid: 29 oktober, 13.00.

Ålder: Barn mellan 9-12 år.

Spökvandring i Grimstaskogen

Klusligt spår arrangengeras i Grimstaskogen. Samling vid respektive gård 18.00 för gemensam färd till parkleken Guldet. Efter avslutat spökspår så blir det korvgrillning i parkleken Guldet.

Tid: 29 oktober, 19.00.

Ålder: Ungdomar mellan 13-17 år (med gårdskort).

Spökvandring i parkleken Starbo

Även i parkleken Starbo blir det spökvandring. Grillen tänds klockan 14.00. Alla barn som kommer bjuds på korv.

Tid: 30/10 mellan 14:00-16:00.

Ålder: Barn från 9 år.

Fotbollsturnering i Smedshagshallen

Det blir fotbollsturnering i Smedshagshallen med alla fritidsgårdar.

Tid: 30 oktober, 20:00-22:00

Ålder: För ungdomar mellan 13-17 år (med gårdskort). Samling vid respektive gård 19.00 för gemensam avfärd till Smedshagshallen.

Prova på att gymma

Nybörjare i gymmet får chansen att lära sig allt om att gymma på Vällingby sim- och idrottshall. Instruktörer finns på plats som guidar i tekniken och peppar dig. Gratis. För frågor, kontakta simhallen: vallingbybadet@​stockholm.se.

Tid: Instruktörer finns på plats 26 oktober 19.00–20.00, 27 oktober 17.30–18.30 och 28 oktober mellan 16.30–17.30, Vällingby sim- och idrottshall, Bräckegatan 5, Vällingby.

Ålder: För barn och unga mellan 12 och 19 år.

Hoppa i bassängen

I Vällingby simhall kan du öva på livräddning, testa hinderbana och ta simmärken under hela lovet. Det krävs ingen anmälan, men på vissa pass behöver du hämta ut en drop-in-biljett i receptionen. För frågor, kontakta simhallen: vallingbybadet@​stockholm.se

Tid: 26 oktober-30 oktober, 10.00-20.00, Vällingby sim- och idrottshall, Bräckegatan 5, Vällingby.

Cirkelträning för både barn och vuxna

Barn och vuxna får träna tillsammans i en lekfull, peppande cirkelträning.

Tid: 27 oktober 16.30–17.15, 29 oktober 16.30–17.15, 1 november 10.20–11:05

Ålder: För barn mellan 7 och 11 år i sällskap med vuxen. Ingen anmälan behövs, men barn måste hämta biljett i receptionen. Gratis för barn. Vuxen betalar 120 kronor, då ingår bad.

Prova på-boxning för tjejer

Ett energifyllt träningspass för tjejer inspirerat av boxning hålls på Vällingby sim- och idrottshall. Det blir funktionell träning med slag- och kick-kombinationer.

Tid: 28 oktober, 16.00–17.00

Ålder: Tjejer mellan 12 och 19 år.

Pippi Långstrump-tävling

Vällingby bibliotek kommer att arrangera en tävling med Pippi Långstrump-tema. För mer information omt tider, kontakta Vällingby bibliotek på mejl vallingby.ssb@stockholm.se

Ålder: Yngre barn

*Håll koll på fritidsgårdarnas och parklekarnas instagram för det senaste kring aktiviteterna – eller gå in på kalendern och kolla vad som händer.

Kulturskolan erbjuder gratis kurser under höstlovet

Kulturskolan i Stockholm erbjuder en del gratis höstlovskurser i Hässelby och Vällingby. Alla kurser går att se via kulturskolan.stockholm.se/gratis. Man kan läsa mer på kulturskolan.stockholm.se/lovkurser och se lediga platser på Kulturskolan.stockholm.se/hv. Genom att filtrera på ordet ”Höst” får du se allt som händer just under höstlovet.

Kulturskolan arrangerar bland annat designkurser, kurser i bild och form, teckning och illustration, men även teater- och musikalkurser och instrument- och danskurser.

Visa merVisa mindre