Kärleksförklaring. Dyana Aryan delar ut rosor till alla som besöker restaurangen på torsdagskvällen. Foto: Alexander Kuronen

Fullsatt när Midan kärleksbombas i Hornsbergs strand

Matgästerna strömmade till Hornsbergs strand på torsdagskvällen, efter ett upprop på Facebook om att stödja det omtalade kebabstället Midan.

  • Publicerad 20:23, 17 okt 2019

Vid 17.30-tiden är det redan fullsatt på restaurangen, men kunderna fortsätter att ramla in. I entrén möts de av kassahanteraren Dyana Aryan som delar ut rosor.

– Vi tänkte visa vår kärlek till dem som kommer hit, säger hon.

Bakgrunden är grannarnas anklagelser mot Midan om nattbuller, spridning av köttsaft och odörer, och att delar av restaurangens lokaler använts för matlagning fast det enligt hyresvärden inte är tillåtet. Men det har också höjts röster om att kritiken i själva verket har rasistiska motiv.

Hornsbergs strand: Midans ägare om massiva uppståndelsen

Det tycker bland andra Marianne Sparrlind och Lotta Partby. De bor på Söder, men är i Hornsbergs strand i kväll för att stödja Midan.

– Jag förstår inte varför man utsett just denna restaurang. Hela vägen är ju kantad av hamburgerrestauranger och annat. Det måste handla om att man inte gillar dem som är just här, säger Marianne.

Hon och Lotta är trötta på segregationen i Stockholm.

– Jag har jobbat i Rågsved. Där bodde det bara folk från andra kulturer, och när det sedan kommer folk hit så får de inte vara här. Det är tokigt att det inte kan vara mer blandat, säger Lotta.

Damerna är inte ensamma om att sluta upp bakom Midan. På Facebook har evenemanget Kärleksbomba Midan fått genomslag. Målet är att få så många som möjligt att äta här denna torsdag, och över 5 000 användare har visat intresse.

Stöttar stället. Marianne Sparrlind och Lotta Partby tycker att kritiken mot Midan bygger på tveksamma värderingar. Foto: Alexander Kuronen

Kamerakille. Flera medier är på plats denna torsdagskväll. Foto: Alexander Kuronen

Så många får rimligen inte plats i lokalen i kväll, där hungriga magar trängs med tevekameror och reporterblock. Konflikten mellan Midan och restaurangens hyresvärd, brf:en Välbehaget, har de senaste dagarna förvandlats till en riksangelägenhet efter att bland annat Aftonbladet plockat upp nyheten som vi var först att skriva om.

Infekterad tvist när populär restaurang sägs upp

En av restaurangägarna, Sam Shoubaki, ser både för- och nackdelar med den senaste tidens händelseutveckling.

– Det är bra att vår sak kommer upp, andra ska förstå orsaken till att vi blir uppsagda och vi vill förmedla en ärlig bild. Det negativa är att folk på restaurangen börjar bli rädda för att förlora sina jobb, säger han.

Hornsbergs strand har slutit sig

Vid ett av borden sitter Jessica Adaimy. Hon bor i Kista men kommer ofta hit och äter. Boende i området som kritiserar restaurangen och dess klientel ger hon inte mycket för.

– Jag blir irriterad på folk som klagar och säger "jag har köpt en lägenhet för åtta miljoner". Bara för att de äger en lägenhet betyder det inte att de äger området. Det är en offentlig plats, säger hon.

Hennes bordskamrat Rakan Slewa håller med.

– Folk som bor här borde ta första steget: äta här och träffa personalen. Sedan kan de avgöra.

Tacksam. Restaurangägaren Sam Shoubaki uppskattar stödet som restaurangen fått och hoppas att konflikten kan lösas. Foto: Alexander Kuronen

Midangäster. Basima Makwan, Jessica Adaimy och Rakan Slewa tycker att restaurangen blivit orättvist behandlad. Foto: Alexander Kuronen