Johannes Broman och Mikael Zethreaus gör sig redo för ångloksturen Liljeholmen-Södertälje. Foto: Märta Lefvert

Fullsatt när ångloket lämnade Liljeholmen

En ångvissla tjöt vid Liljeholmskajen klockan 10 i morse, och stora rökmoln steg mot himlen. Strax därefter tuffade ett ånglok i väg, med vagnarna fulla av nöjda resenärer. Ingen klagade på de hårda träbänkarna!

  • Publicerad 14:53, 1 okt 2017

Synen är minst sagt förvånande. Ett koleldat ånglok står på spåret nedanför Liljeholmsbron. Det ger ifrån sig svarta rökmoln och drar en räcka uråldriga trävagnar efter sig.  Inne i loket står tågföraren, som med van hand öppnar luckan till ångmaskinens inre. Därinne slår stora eldsflammor upp.

– Det är jag som ska köra tåget till Södertälje. Just nu sköter jag eldningen inför resan också. Det här är roligt, säger Mikael Zethraeus.

Micke Zethraeus håller koll på ångmaskinen. Han är också lokförare under resan Liljeholmen-Södertälje tur och retur.

Han är medlem i Stockholms ånglokssällskap, som ordnar helgens två ångloksturer mellan Liljeholmen och Södertälje, tur och retur. Ett sant nöje, tycker han, och dessutom inkomstbringande för föreningen. De tre personvagnarna är fullsatta av folk i alla åldrar – och ingen klagar på de hårda träbänkarna.

– Det här är en riktig kulturupplevelse. Det känns roligt att visa för barnbarnen hur man åkte tåg förr i tiden, säger Trångsundsbon Benny Hagelin som gör resan tillsammans med hustrun Susanne och barnbarnen Oskar, 6, och Ludvig, 4.

Susanne och Benny Hagelin gör en tur i ångloket med barnbarnen Oskar, 6, och Ludvig, 4.

Tre timmar tar resan, tur och retur, med en fart på 40 kilometer i timmen. Tåget kan visserligen komma upp i 80 kilometer i timmen, men uppfyller inte dagens säkerhetskrav för att få köra så fort.

– Ångloket är från 1952. Det var det sista ånglokstypen SL beställde. Personvagnarna är äldre – de är från tidigt 1900-tal, berättar Micke Zethraeus.

Vanligen står tåget på Vretensborgsvägen 13 i Västberga, där Stockholms ånglokssällskap (SÅS) har en av två avdelningar. På tisdagar klockan 18–22 har man arbetskvällar, och då är allmänheten välkommen.

– Det går bra att bara komma och titta. Får man lust att vara med och hjälpa till i föreningen är det förstås också roligt, säger Keno Bohman, plattformsvärd under söndagens tågresa.

Keno Bohman och andra eldsjälar lägger ner många hundra arbetstimmar på att hålla gamla ånglokståg i trim. Så blir de också fina. Keno Bohman visar, inte utan stolthet, den personvagn som de hittills hunnit renovera. Till skillnad från de andra vagnarna skiner den som ny.

Keno Bohman från Stockholms ånglokssällskap är plattformsvakt under tur- och returresan Liljeholmen–Södertälje.

Men varför lägga ner så mycket möda på gamla tåg, som tiden rusat förbi för längesedan?

– För att vi vill visa hur man färdades en gång i tiden, det är vår historia, säger Keno Bohman innan han kliver på den nyrenoverade vagnen.

Nu är det dags för avfärd. Ångvisslan ljuder och tågföraren ger signal med handen. Så ger loket ifrån sig ett pysande och tuffar iväg, omgivet av stora rökmoln. Särskilt miljövänliga är de inte, de koleldade ångloken – men en viktig del av kulturhistorien och trivsamma att göra helgutflykter i.

Snart dags för avfärd. Tåget åker felvänt till Södertälje, sedan rättvänt på tillbakavägen.

Fakta

I december blir det Luciatåg

Aktuellt: Stockholms ånglokssällskap ordnar ibland tågturer Liljeholmen–Södertälje tur och retur. Senast var nu i helgen, både lördag och söndag. Tidstypiskt klädd personal och serveringsvagn fanns ombord.

Nästa tur: 9–10 december är det dags igen. Då blir det Luciatågsresa. Båda Lucia, kaffe och lussebullar kommer att finnas ombord.

Öppet hus: Stockholms ånglokssällskap  har arbetskvällar i Västberga, tisdagar klockan 18–22. Då är allmänheten välkommen att kika in.

Mer info: https://anglok.wordpress.com

Källa: Stockholms ånglokssällskap
Visa merVisa mindre