Fullersta bio var ursprungligen bio, konsumbutik och kommunalkontor i ett. Foto: KF:s arkiv

Fullersta bio fylls av ungdomar och musik

Huddinges vackraste hus. Proggkollektiv. Konsumbutik. Biograf. Vi snackar så klart om Fullersta bio. Historien har alltid speglats i byggnadens hyresgäster och snart börjar nästa epok: Tonåringarnas. ”Huset”, kulturhuset för unga, ska flytta in.

  • Publicerad 14:34, 25 maj 2018

Raka fina funkis-linjer kantar fasaden i vit puts. Den klassiska blå neonskylten stavar "Fullersta bio". Höga skyltfönster kastar långa ljuspelare över ett smutsigt golv. Bottenvåningen har stått tom i snart fyra år. Fönstren är smutsiga och den vita putsen har börjat lossna från fasaden.

Det vilar något sorgset över Fullerstas stolthet – Huddinges vackraste byggnad.

– Det är så tråkigt med så lite aktivitet. Annat var det förut då konstklubben höll till där och man kunde gå på vernissage, säger Fullerstabon Torbjörn Holm när vi hejdar honom på en hundpromenad i Fullerstaparken.

Han är knappast ensam om den åsikten. Men nu pekar allt mot att det älskade kulturhuset och fritidsgården "Huset" ska flytta in. Lokalerna som tidigare har inrymt allt från Konsumbutik till proggkollektiv ska nu byggas om till replokaler, konstateljé och musikstudios.

Fullersta bio har inte stått helt tom. à la Carte-teatern har hållit till i den gamla biografen sedan 1996. Planen är att låta teatern bo kvar och att försöka etablera ett samarbete mellan dem och Huset.

Ett typiskt folkhemsbygge

Fullersta bio byggdes redan från början för att rymma flera olika verksamheter. Det ritades på 30-talet av arkitekten Dag Ribbing från Kooperativa Förbundets arkitektbyrå och samfinansierades av KF, arbetarrörelsens Folkets hus-förening och Fullersta municipalsamhälle.

Bilder inifrån Fullersta bio på 30-talet. Fullersta bio är ritat på 30-talet i funkisstil av arkitekten Dan Ribbing. Till vänster är en väggmålning av konstnären Kalle Lodén. Foto: KF:s arkiv

Ett typiskt folkhemsbygge. På ovanvåningen byggdes en bio och teaterscen och kommunkontor. På bottenvåningen en tredelad Konsumbutik, en så kallad trippelbutik som var på modet då.

Med tre separata ingångar fanns bröd- och mjölbutik, speceributik och charkuteri. I folkmun: "Mjölkan, spessan och köttan".

Kostnaden för bygget: 156 260 kronor (knappt 5 miljoner kronor idag).

– Det hade vatten rinnande på charkuteributikens fönsterrutor för att kyla ner butiken, så där som i fiskbutiker. Ibland hade vi igång det rinnande vattnet när vi hade vernissage, säger Olle Magnusson och tar oss med in i en annan era av Fullersta bios långa historia.

För konsumbutiken blev inte kvar. Den lades ner på 1960-talet och snart lades även biografen ner. Då hade redan Fullersta municipalsamhälle gått upp i Huddinge.

OIle Magnusson kom till Fullersta bio 1996, då han och Huddinge konstnärsklubb, HKK, flyttade in i konsumbutikens lokaler samtidigt som à la Carte-teatern flyttade in en våning upp. Tillsammans gjorde de Fullersta bio till en av Huddinges främsta kulturella noder.

– Vi hade internationella utbyten med olika länder, med Grönland, Ungern, Färöarna, Finland. Då hade Huddinge ett konstnärsliv. Det gjorde vi jävligt bra, om jag får säga det själv, säger Olle Magnusson.

Under 20 år höll konsthallen igång med utställningar och vernissager.

När proggen kom till stan

Men det var inte första gången en kulturförening höll till i kåken. På 1970-talet rullade en ny musikalisk rörelse över landet. Med Band som Fläsket brinner, Träd, gräs och stenar och Nationalteatern tog proggen ett grepp om den svenska musikscenen och dåtidens ungdom.

Fullerstagruppen var ett proggkollektiv som höll till i Fullersta bio under några år på 70-talet. Foto: Huddinge kommuns arkiv

Huddinges proggscen hade sitt centrum i Fullersta bio och konstnärskollektivet Fullerstagruppen. Deras ledord började "Uppmuntra människor till eget skapande, motarbeta elittänkande inom kulturen...".

I den egenproducerade filmen "Drömmen om Fullerstagruppen", som finns att se på Youtube, får man följa en främling som försöker finna gemenskap i Huddinge centrum och Fullersta. Han kommer in på Fullersta bio, ser hur en grupp jammar så proggmusiken dånar ur högtalarna, några andra väver och ytterligare några bakar bröd.

Frågan är ifall han finner gemenskap. Ingen verkar bry sig om honom och i ensamhet lämnar han lokalen efter att ha läst Fullerstagruppens ledord: "Uppmuntra människor till eget skapande, motarbeta elittänkande inom kulturen...".

Ungdomarnas tur

Sedan 2014 har Fullersta bios undervåning stått tom. Huge höjde hyrorna och kommunen valde att istället erbjuda HKK en lokal i Fullersta gårds flygel, där föreningen nu håller till. Men samtidigt som Fullersta gård levde upp falnade Fullersta bios forna glans.

Fullersta bio har alltid levt med i samhällets utveckling i stort. Jag blev förfärad när det fanns tankar att sälja den till en privat aktör.

Nu skrivs nästa kapitel i Fullersta bios historia och nu är det ungdomarnas tur. Den 22 maj beställde kommunen en upprustning av Fullersta bio invändigt för att kunna flytta Husets konstverksamhet från Storängens industriområde. Formellt ska det hela klubbas under nästa kommunfullmäktige.

– Det är jättebra! Huset får ett mer centralt läge än de har haft. Många unga har upplevt Husets läge som off och otryggt, säger Malin Danielsson (L), ordförande i utskottet.

Ungdomsgården har legat på sin nuvarande plats sedan 1991. Men byggnaden har sakta men säkert förfallit, samtidigt som marken i området blivit allt mer attraktiv att bygga bostäder på.

Anna-Maria Bergman är ungdomschef i Huddinge. Hon är väldigt glad över flytten.

– Fullersta bio har alltid levt med i samhällets utveckling i stort. Jag blev förfärad när det fanns tankar att sälja den till en privat aktör. Därför är jag jätteglad över att vi har fått gehör för det här förslaget. Vi vill levandegöra och bevara biografen.

Filmens återkomst

– Vi har en plan som ska bevara Fullersta bios själ. Jag är personligen väldigt tagen av byggnaden eftersom jag gillar arkitektur. Det är en fantastisk kvarleva från folkhemmet som byggde upp under 30-talet.

Men det är inte bara kaklet i den gamla konsumbutiken, den klassiska skylten och de stora skyltfönstren som ska bevaras. Biografsalongen ska såklart vara kvar och där kan filmen komma att göra en comeback.

Senast det var organiserad biografverksamhet i Fullersta var när Fullersta fastighetsägarförening arrangerade visningar varje lördag under några år på 80-talet.

– Vi visade riktiga klassiker, Tjorven, Tarzan och alla möjliga. Föräldrarna slängde in ungarna på bion när de drog och handlade, det var väldigt uppskattat. Men sen tog VHS:en över, berättar Olle Lundström, som har varit med i fastighetsägarföreningen sedan dess.

Det kommer ju vara ungdomar härifrån som kommer vara där också och de behöver ju någonstans att vara. Så länge kommunen förstår att deras ansvar för ungdomarna även sträcker sig utanför huset och ser till att det inte blir buskörning med moppar och oväsen utanför huset.

När Huset flyttar in finns planer på att arrangera filmklubb för unga i salongen.

– Men det kommer också vara teater, dans, kostnadsfria kulturkurser. Poesi glömde jag att säga. Och e-sport får vi inte glömma, säger en lyrisk Anna-Maria Bergman och fortsätter:

– Men del förändringar kommer behöva göras. Det ska byggas musikstudios och replokaler och de kommer behöva ljudisoleras. Fullerstaborna ska inte behöva höra death metal – det är ju rätt stort bland unga i Huddinge.

Grannarna försiktigt positiva

I grannskapet har vissa röster ifrågasatt flytten eftersom musikverksamheten och ungdomarna kan komma att föra oväsen.

"Har sett (och hört!) de ungdomsgäng som sent kvällstid står och "brölar" och varvar mopeder utanför den befintliga Huset-lokalen i Storängens industriområde (perfekt lokalisering?) och de passar inte villaområdet Fullersta", skriver en av dem till kommunens frågelåda.

Men det är ingen allmän uppfattning, enligt Eira Wirén som är med i fastighetsägarföreningen.

– Det kommer ju vara ungdomar härifrån som kommer vara där också och de behöver ju någonstans att vara. Så länge kommunen förstår att deras ansvar för ungdomarna även sträcker sig utanför huset och ser till att det inte blir buskörning med moppar och oväsen utanför huset.