Fullbokat på vårens kosläpp

Är du anmäld till något av årets kosläpp? Då tillhör du en exklusiv skara. Traditionen har blivit så populär att flera gårdar är fullbokade.

  • Publicerad 07:00, 2 maj 2016

Snart är det dags att släppa kossorna fria. Runt om i Södertörnskommunerna slår flera gårdar på stort och anordnar traditionella ”kosläpp”, där besökarna kan uppleva skådespelet då lyckliga kor skuttar ut i hagarna.

När Mitt i ringer runt för att kolla läget inför vårens kosläpp berättar flera gårdar att de är helt fullbokade.

Lars Gillberg som driver Björksättra gård i Huddinge berättar att besökskvoten är fylld. Han väntar sig runt 3 000-4 000 personer på gården på söndag.

Även Lave Tuvesson, rektor på Berga Naturbruksgymnasiet i Haninge, berättar att de fyllt sina platser. Det är många förväntansfulla skolklasser som har bokat in sig nästa måndag för att se korna släppas ut på grönbete. Hur djuren reagerar efter en vinter i ladugården vet man däremot aldrig, berättar Lave Tuvesson.

– En del lunkar ut, andra studsar fram, säger han.

Den 15 maj är det dags för de 35 korna på Stegholms gård i Haninge. Även här är det fullbokat, berättar Lill-Åse Pettersson Borg, som väntar besök av 8 000-10 000 personer. Då blir det även marknad, ponnyridning och försäljning av hamburgare.

Varför är det så populärt?

– Jag tror att det har med landet att göra. När korna väl får komma ut är det vår, ungefär som valborgsmässoafton, säger Lill-Åse Pettersson Borg.

DeLavals kommunikatör Kristina Hunter Nilsson meddelar att Hamra Gård i Botkyrka inte kommer att ha något kosläpp för allmänheten i år.