Full rulle i elljusspåret

Med pandemin ökar trycket på motions- och friluftsområden. Numera kommer mellan 800 och 1000 personer – varje dag – för att springa eller gå i elljusspåret vid Vallentuna IP.

  • Publicerad 13:16, 2 jan 2021

Robin Carlsson, 24, Vallentuna centrum Foto: Mikael Andersson

10.43 Robin Carlsson spurtar i mål och sneglar på mobilen för att kolla tiden.

Med pandemin har det blivit mer hemmajobb och mindre vardagsmotion. För tre månader sedan kände kom behovet att bättra på konditionen.

Sedan dess springer han här två dagar i veckan, antingen i elljusspåret på 2,6 kilometer eller halvmilen.

Just nu är han inne i en bra fas.

– Jag har haft två personbästa den här månaden. Man behöver mäta, så att man får den där lilla boosten.

Visa merVisa mindre

Rikard Sölling och Rickard Bornesand Foto: Mikael Andersson

10.57 Efter att ha värmt upp i elljusspåret går Rikard Sölling och Rickard Bornesand till utegymmet. De är mäklare på samma kontor och brukar träna tillsammans på lunchen.

– Det har vi gjort hela hösten, säger Rikard Sölling. Men nu skippar vi det vanliga gymmet och anpassar oss efter coronarestriktionerna.

De krokar fast sig som apor i ett högt räcke och drar sig uppåt. Med handflatan framåt kallas rörelsen för pull-up. Med handflatan riktad mot ansiktet kallas den chins.

Det är nog få som säger räckhäv.

Visa merVisa mindre

Jill Meyer, 71, Bällstaberg Foto: Mikael Andersson

11.13 De finns de som har ett riktigt gott liv, även under pandemin. Till dem hör Jill Meyer som flyttade hit från Näsby Park med sin man för två år sedan.

– En dag när vi hämtade barnbarnen på föris såg vi en skylt om att ett hus var till salu. Fem dagar senare skrev vi på kontraktet.

Nu bor de bara ett par hundra meter från sonen och hans familj. De kan inte hämta på föris längre men har ändå mycket kontakt med barnbarnen. I området bor nästan bara barnfamiljer.

– Det känns så livgivande och fantastiskt. Vi kunde ha flyttat in på ett boende för 55-plussare. Men det gjorde vi inte.

Visa merVisa mindre

Jenny Keyser, 30, Sörgården med Scilla, 5 år Foto: Mikael Andersson

11.37 Scilla är en tolling retriever som matte beskriver som blyg. Svansen viftar när hon kommer fram och nosar men samtidigt skäller hon högt. Bäst att stå stilla och prata lugnt så att hon känner sig trygg.

Nu ska de ta en långpromenad på Olhamraleden.

Matte jobbar på ett äldreboende i Vallentuna.

– Vi kämpar på. Jag är glad att jag har mina kollegor. Vi har hela tiden visir och munskydd. Om någon av de boende får covid tar vi på oss full skyddsmundering. Vallentuna har klarat sig bra, det är jättekul. Vi som jobbar har aldrig känt oss otrygga.

Visa merVisa mindre

Motionsspår, Vallentuna IP, elljusspår, vallentuna Foto: Mikael Andersson