Friare food. Efter påtryckningar från gatumatsentreprenörer har staden bestämt sig för att underlätta reglerna för dem som vill sälja mat från food trucks. Foto: Andreas Enbuske, Andreas Jennische

Full gas för food trucks i stan

Staden ger nu tydliga besked om gatumaten. Från och med nästa år förenklas reglerna för den som vill sälja mat från food trucks och andra matvagnar på Kungsholmen.

  • Publicerad 10:07, 12 okt 2012

Ändringen av reglerna ingår som en del i en större satsning på stadsmiljön i Stockholms stads budget för 2013.
Sedan Vårt Kungsholmen i en rad artiklar i våras uppmärksammade de otydliga regler som funnits kring matbilar har en våg av initiativ för ett mer tillåtande gatumatsklimat dragit över Stockholm.
Gruppen Streetfood Stockholm har ordnat festivaler på temat och ett gäng mindre entreprenörer har utmanat regelverket och sålt mat på gatan helt utan tillstånd.
Stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) har gjort frågan till sin. Han har varit drivande i diskussionerna med övriga partier i den borgerliga alliansen när det gäller att slå in på en mer tillåtande väg.

Blir mer sköna
– Nu är vi klara med att det ska bli enklare att sälja mat på gatan. Staden säger att food trucks är bra för stan, att det bidrar till en mer levande stadsmiljö, säger Per Ankersjö.
Den nya given innebär att antalet tillstånd för korvstånd och andra tillfälliga matvagnar ska bli väldigt många fler än de 70 tillstånd som finns för hela innerstan i dag och att det ska vara tillåtet att sälja mat från food trucks.
Det blir nu en uppgift för tjänstemännen på trafikkontoret att ta fram vilka regler som gatumatsentreprenörerna har att rätta sig efter framöver.
– Andemeningen i budgeten är att vi från stadens sida ska bli ”mer sköna” när det gäller det här, säger Per Ankersjö.
Fredrik Melin är en av dem som redan gett sig in i food truck-branschen. Han köpte en gammal bageribil från Tyskland i somras som han sedan byggde om till en matbil med gasolkök och serveringslucka.

Döda platser lever upp
De gånger han parkerat sin bil på en ”död plats” ute på stan för att sälja sin ”pulled pork sandwich” har han gjort det utan tillstånd. I stället har han lutat sig mot samma formulering i ordningslagen som glassbilarna gör i sin verksamhet. Att tillstånd inte behövs så länge det handlar om tillfällig försäljning ”i obetydlig omfattning och utan att inkräkta på någon annans tillstånd”.
Fredrik Melin blir lika glad som överraskad när han får höra om stadens nya hållning.
– Nu gäller det bara att tjänstemännen skapar bra regler för det här. Det vore önskvärt om de frågade oss som redan börjat om råd hur de bör utformas. Det vore förödande om det blev så att varje food truck-säljare fick en specifik plats. Poängen är ju att man ska kunna vara rörlig och utnyttja platser runt om i stan där man inte står i vägen, säger han.
När Fredrik Melin var ute och sålde mat förra lördagen stod han på en öde fläck intill Nytorgets lekplats. En lämplig plats enligt stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C).
– Vi ska ta vara på sådana här initiativ som går ut på att utnyttja stan till max och ta vara på döda platser, säger Per Ankersjö.

Fakta

Vad har varit problemet?

Den som parkerar på en p-plats för att sälja mat från en food truck bryter mot trafiklagen, eftersom en p-plats endast får envändas som parkering och ej som försäljningsplats.
Torg och gator i innerstan är fredade från stillastående bilar och några nya tillstånd att sälja mat på fasta platser har staden inte delat ut.
Hur länge det är okej att stanna för att likt glassbilar leverera mat på gatan har vare sig trafikkontoret eller polisen kunnat ge besked om. Flera entreprenörer har struntat i detta och sålt mat på gatan ändå sedan Vårt Kungsholmen först uppmärksammade de otydliga reglerna i flera artiklar i våras.
Food truck är engelska för matbil och en pulled pork sandwich är bröd fyllt med långkokt fläskkött och andra kryddiga ingredienser.

Här vill vi se food trucks
Fridhemsplan
Moa Martinsons torg
Kungsholmstorg
Rålambshovsparken
Norr Mälarstrand

... Och det här vill vi käka
Mackor NYC-style, mexikanskt långkok, soul food, veganchili, koreanskt, specialwraps, matiga soppor, vegetariskt GI-käk, indiskt, sushi, fetbra burgare, libanesiskt, strömming.

Visa merVisa mindre